Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Готови ли са ТЕЦ-овете за зимата?

Засега енергийният министър Теменужка Петкова не открива проблеми в подготовката на енергийните предприятия.

Енергийните предприятия от комплекса "Марица-изток" са готови за зимния сезон. Това са показали проверките на Министерството на енергетиката и на "Електроенергийния системен оператор"(ЕСО). През последните дни те обхванаха ТЕЦ "Ей и Ес-3С Марица- изток 1" и ТЕЦ "Марица-изток 2". И в двата обекта първо бяха проверени документите, а после и складовите наличности на въглища. При нормативно задължение да се поддържа складова наличност от 560 хил. т в ТЕЦ  "Марица-изток" 2 в момента централата разполага с 650 хил. тона. В "Ей и Ес-3С "Марица-изток 1" при определено задължение от 280 хил. т, предприятието има над 400 хил. тона. По думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и двете централи разполагат с необходимите запаси, така че да произвеждат надеждно и продължително електроенергия.

"Освен, че спазваме наредбата, надхвърляме с над 50% изискванията за резерви от горива на централите, работещите с въглища", заяви изпълнителният директор "Експлоатация" на "ЕЙ И ЕС България" Тодор Бележков. От компанията припомнят, че по време на продължителното застудяване през януари 2017-а, ТЕЦ-ът им е работил на пълна мощност, за да подкрепи енергийната система и да не се стигне до режим на тока. Тогава ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" произведе около 10% от общата електроенергия за януари и отчете над 99% надеждност на производството си.

Министър Петкова подчерта също така, че са предприети всички необходими мерки предприятията, включени в заповедта на ЕСО за осигуряване на студен резерв, да реагират при аварийни ситуации. Общото количество от 650 MW може да се подсигури при необходимост от ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация-Перник",  "Топлофикация Русе", ТЕЦ "Марица-изток 2", ТЕЦ "Марица-3", "Брикел" и "Биовет". Проверките ще продължат до 10-ти ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във