Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ГОЛЯМОТО НАДЛЪГВАНЕ ЗА ГРОЗДЕТО

Изкупната цена на гроздето отново е сред най-строго пазените тайни в държавата. Така е всяка есен. Две-три седмици преди началото на кампанията нито производителите, нито преработвателите са склонни да обявят нивата, от които ще започне договарянето на суровината. Факт е обаче, че в Пловдивско и Пазарджишко прекупвачи вече пробваха да изкупуват килограм памид за обидните пет стотинки. По този повод сред лозарите в региона тръгна мълвата, че между винзаводите пак има тайно картелно споразумение да купуват евтино. Тъй като очакваната реколта е по-добра като количество (около 500 млн. тона), но по-слаба като качество от 2001 г., от Лозаро-винарската камара пък прогнозират, че цените ще гравитират около миналогодишните. ДоговарянетоЛипсата на достатъчно качествена суровина ще доведе до там, че цени от 60 ст. за килограм червено и 30 ст. за бяло грозде ще са реални единствено за Северна България. По всяка вероятност в Пловдивско, Пазарджишко и Старозагорско, където са най-големите и най-добре гледани масиви, те ще са с около 5 на сто по-ниски. По данни на Регионалната лозаро-винарска камара Тракия реколтата там ще е с 20-30% повече от миналогодишната, а средният добив от декар ще е 350 килограма. До седмица започва беритбата на белите сортове, докато за червените началото на кампанията ще бъде обявено след 1 октомври, когато се достигне необходимата захарност за качествените вина, смята председателят на камарата Константин Маджаров.Съгласно приетия преди три години Закон за виното и спиртните напитки, началото на беритбата се обявява със заповед на кмета на общината по предложение на териториалното поделение на Изпълнителната агенция по лозата и виното и след консултации за състоянието на реколтата с регионалната лозаро-винарска камара и производителите на вино. Новият кмет на пловдивското село Брястовица Запрян Джуджев ще спази правилата, но в никакъв случай не е оптимист, че тази есен лозарите ще продадат изгодно гроздето: Допускам, че изкупуването ще е на 50-60 ст. за килограм. Миналата година само през първите три дни гроздето се продаваше на 65 ст., след което цената му падна до 35-40 стотинки. В Брястовица са се напатили от фирми фантоми, които обявяват високи изкупни цени на разсрочено плащане. Прибират гроздето и после изчезват. От две години в РПУ-Стамболийски е заведена преписка срещу регистрирана в Търговище фирма. Прекупвачите са завлекли 15-20 семейства със 100 хил. лева. Затова сега в заповедта за откриването на беритбата ще запиша гроздето да се продава само на търговец, който може да се легитимира с документи и в никакъв случай на разсрочено плащане, добавя Джуджев.Не знам кога ще започне гроздоберът в селото. Питайте председателите на двете кооперации, откровено признава пред в. БАНКЕРЪ кметицата на старозагорското село Средно Градище Радка Неделчева. Тези обаче, които са пряко заинтересовани, знаят. Спазарил съм с Винпром-Пещера, Домейн Бойар - Сливен, и Винком- Бургас, изкупуването на цялата реколта. От 1270-те декара лозя очакваме около 1000 тона грозде - казва Добрин Вълков, председател на кооперацията Китка в селото. - Гроздоберът започна, въпреки че е рано. Но това е пазарната икономика - ще берем и продаваме, щом имаме купувачи, които дават за килограм грозде с 10-15 ст. повече от миналата година. КонкуренциятаДефицитът на качествена суровина отново ще направи неизбежни и ударите под кръста. Натрупали опит в дивата конкуренция, големите винзаводи мълчат като пред решително сражение. Маркетинг мениджърът на Винпром-Пещера Светослав Илиев отбелязва единствено, че фирмата му ще изкупи двойно по-голямо количество суровина от миналогодишните 10 000 тона. Дружеството е в договорни отношения със стотина кооперации от региона, на които гарантира изкупуването на продукцията им. Изпълнителният директор на Винекс Преслав Станимир Ковачев също е лаконичен: Ще купуваме винено грозде от производители в нашия район - 1000-1500 тона за елитни вина и други 3000 т за обикновени. Обиколили сме масивите, проследили сме динамиката на зреене и чакаме разрешение да изкупуваме. Не работим на отложено плащане.Все пак от предприятията не пропускат да отбележат, че повече от 0.62 лв. за килограм от най-елитните винени сортове ще направи виното непродаваемо. Трябва да сме по-премерени в определянето на цените на гроздето, имайки предвид срива на пазара на вино през 1999 година. Тогава изкупните цени достигнаха до нереалните 1.10 лв. за килограм от елитните сортове и доведоха до големи загуби за винзаводите. Себестойността на продукцията се увеличи. Така бяха загубени част от външните пазари, където нашите вина се продават на фиксирана цена около 60 цента - подчертава Константин Маджаров, който освен председател на лозаро-винарската камара Тракия е и собственик на Сард ООД. - Ако себестойността на виното е по-голяма, как бихме могли да се преборим с конкуренцията на испанските вина на руския пазар? В Испания белите сортове се изкупуват за 9 цента, а червените - за 13 цента. От друга страна, ако определим цена от 26 ст., повечето производители на грозде ще фалират. Отглеждането на грозде е ефективно на масиви над 400 дка, но за съжаление българското земеделие попадна в клопката земя в реални граници. Полицаи стават пъдариВ много лозарски райони стопаните едва ли ще дочакат официалното разрешение за началото на гроздобера и ще навлязат в масивите по-рано. Гроздето все още не е достатъчно узряло, захарността му в момента е около 18.5%, а според българските стандарти тя трябва да е над 22 процента. Зеленото грозде е по-тежко и виното от него е с по-лошо качество, твърдят винарите. Само че хората се опасяват, че крадците предварително ще оберат реколтата. Масова психоза се шири из Асеновградско. Там още помнят миналогодишните набези на ромите, които обраха зеленото грозде и го продаваха по 28 ст. за килограм. Поради тази причина Лозаро-винарска камара Тракия се е договорила с РДВР-Пловдив охраната на лозовите масиви да се поеме от полицаи срещу такса от един лев за декар. РПУ-Асеновград вече се е съгласило полицаите да станат пъдари, ако кооперациите им платят 40 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във