Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Главният архитект на София „се задъхвал“ от работа

След три години управление на столицата, главният архитект на София Здравко Здравков, който не пропусна да „докаже“, че се задъхва от работа, в крайна сметка определи ситуацията  в столицата с думите: “Градът ни прилича на битпазар“.  Прозрението му дойде в момента, в който официално даде отчет за свършената от него работа.

Стана ясно, че дневно при него  постъпвали по 251 документа или общо 62 785 били подадените преписки, над които се е трудил арх. Здравков. От ръководената от него дирекция са излезли  535 заповеди за разрешаване изработването на подробни устройствени планове и са издадени  1 922 визи за проектиране. Докато ръководи строителството в столицата началникът на архитектурата в столичното кметство е провел 105 заседания на съставите на общинския експертен съвет по устройство на територията.

Да се чуди човек, как при всички тези обсъждания не е могло да бъде взето ( и изпълнено) решение обликът на София  от „битпазар“ да бъде обновен така, че тя да се превърне в истинска европейска столица...?!

През миналата година е паднало голямо писане на доклади, ако съдим по думите на арх. Здравков, който обяви, че е  внесъл за разглеждане общо  139 документа в Столичния общински съвет. Принудително са били премахнати 48 строежа, от тях 17 незаконни постройки и 31 опасни сгради. Тази дейност е глътнала близо  700 000 лева.

Освен с цифрите, които бяха изрецитирани, Здравков реши, че е дошло времето да  лансира  новите правила да организацията на  градското пространство. И най-вече наредбата, с която да се ограничат рекламите по фасадите на търговските обекти.

Може би сегашното му усилие идва по повод сигналът, които предприемачи изпратиха до медиите  в началото на месеца , в който алармираха, че  новата наредба за реклама и преместваеми обекти в столицата, сериозно ще навреди на бизнеса им.

Те обвиниха главния архитект и екипа му, че предлагат противоречиви текстове, които по време на обсъжданията са съгласувани единствено с представителите на фирмите за външна реклама и заподозряха , че на практика тази наредба обслужва единствено техните интереси.

Според Здравков, обаче това не отговаряло на истинските му намерения. Той обаче наблегна по-скоро на тази част от предлагания документ, който се отнася до ...климатиците.

Чрез новата наредба  щял да  се реши проблемът  с капещите по тротоарите климатични системи и отвеждането на конденза от инсталациите, както и вдигания от тях постоянен шум. Още при обсъждането на тази наредба миналата година беше обяснено, че нискочестотният шум и вибрации водят до безсъние, раздразнителност и в крайна сметка хората предприемат действия, които са нетипични за поведението им в нормално състояние – прерязване на кабели, използване на огнестрелно оръжие с цел повреда на съоръжението и дори  физическа саморазправа.

Според експертите освен за конденза и оттичането му, собствениците и фирмите, монтиращи климатични системи, трябва да са задължени да вземат необходимите мерки, свързани с избора, монтажа, експлоатацията и профилактиката на съоръженията, така че шумът и вибрациите от работата им да не бъдат доловими от живущите в съседни жилища. Очаква се наредбата да бъде гласувана до края на тази година и да влезе в сила от началото на следващата.

Стана ясно още, че  наредбата за градската среда е пилотна за София, а в последствие ще бъде изготвена подобна Наредба за цяла България. Идеята  била съвместна инициатива с Министерството на културата.  В  документа  ще бъдат посочени съответните цветови решения, начина за разполагане на рекламата, местата за фасадно осветление, местата за разполагане на климатици и елементи по тези сгради“,  обясни Здравков.

 Първоначално новите стандарти  щели да  бъдат приложени на улиците „Граф Игнатиев“, „Шишман“, и „6-ти септември“. Там е предвидено сградите да бъдат решени в цвят „корал“, а тези които са паментници на културата да бъдат реставрирани, за да се възвърне автентичният им облик.

То така или иначе,  точно това пространство от месеци е поле на експерименти, един повече едва ли би навредил....

Предстоят да бъдат представени стандартите за градската мебел и за настилките.

„Ние предлагаме срокът да е 3 години, но СОС ще вземе крайното решение“, обясни той и добави, че привеждането на сградите и елементите в съответствие със стандартите ще е за сметка на собствениците.

Според Здравков, наредбата имала „претенцията да подреди нещата в града“.

Оказа се, че  за да бъде подготвена от кметството са търсили примери как това се прави по света. Софийският модел пък би  взаимстван от няколко европейски града, включително Лондон.

Правилата по тази наредба са били стартирани още  преди две  години, когато фасадите на сградите са били сканирани „с изключително модерни средства“.

„Крайната цел на наредбата е подреждането на града, с ясни цветови решения, оформяне на партери и осветление, като всяка сграда ще получи своето досие“, обясни Здравко Здравков и заяви, че целта е сградите да върнат първоначалния си, автентичен образ.  И подчерта, че желанието му е тези стандарти да важат за целия град.

Facebook logo
Бъдете с нас и във