Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Германците се оплакват от липса на кадри и корупция

Митко Василев

По данни на Германската статистическа служба стойността на търговския стокообмен между България и Германия през изминалата година достига рекордните 7.51 млрд. евро. Отчита се ръст от 12.7% на годишна база. Българският износ пък се развива изпреварващо в сравнение с вноса от Германия. Страната ни е изнесла стоки на стойност 3.82 млрд. евро за Германия (ръст от 20.1%), а вносът възлиза на 3.68 млрд. евро (нарастване с 6% в сравнение с 2017-а). Стойността на германските инвестиции у нас пък е 130.7 млн. евро по данни на БНБ.

"Това е някакъв успех на фона на постигнатия през 2011-а и 2014-а отрицателен баланс при инвестициите", обяснява ръководителят на Германско-българската индустриално-търговска камара Митко Василев, цитиран от "Дойче Веле". 

Иначе нагласите на германските бизнесмени се обобщават в традиционната анкета на Камарата за бизнес климата в нашата страна.

Безспорно едно от най-големите предизвикателства пред германските работодатели е недостигът на квалифицирана работна ръка, резултат от нестихващата емиграция, демографската криза и незадоволителното качество на образованието. Като решение инвеститорите виждат привличането на българите от чужбина, наемането на служители от трети държави и инвестиции в образованието. 

Сред основните проблеми пред бизнеса в страната продължават да са корупцията, липсата на върховенство на закона, както и недостатъчната прозрачност при обществените поръчки. Седемдесет и два процента от германските инвеститори не са доволни от напредъка в борбата с корупцията и престъпността. По този показател България е зад страни като Албания и Македония. 

По отношение на политическата и социалната стабилност у нас нивото на удовлетвореност е малко над средното за Централна и Източна Европа. но не така стоят нещата с предвидимостта на икономическата политика.

Германските бизнесмени оценяват положително ниското ниво на заплатите и корпоративния данък от 10 процента. Това са основните предпоставки за нови инвестиции, както и членството ни в Европейския съюз.  По-фрагментирано е мнението на германците за членството ни в еврозоната - 48% се изказват в негова полза, 36% са против. 

На този фон по-голямата част от инвеститорите оценяват икономическата обстановка в България като задоволителна. Иначе немските компании са по-големи оптимисти по отношение на собствения си бизнес и 46% планират повече инвестиции през 2018-. 

И още: 48% от предприятията заявяват готовност да наемат нови служители, докато 7% най-вероятно ще се разделят с част от персонала си. Резултатите остават непроменени в сравнение с миналогодишното изследване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във