Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ГЕРБ няма да оттегли законопроекта за повишаване акциза за бездимните цигари

ГЕРБ няма да оттегли законопроекта за повишаване акциза на електронните цигари, както вчера поиска от депутатите си премиерът и лидер на партията Бойко Борисов, заради възраженията на част от Обединени патриоти в лицето на ВМРО. Увеличение на акциза за електронните цигари ще има, но най-вероятно това ще бъде постепенно.

"Промените в закона за акцизите и данъчните складове обаче днес няма да бъдат разглеждани от бюджетната комисия. Получи се пропукване на позицията, която имахме заедно с колегите, които се бяха подписали под тази законодателна инициатива. След разговорите снощи с премиера и днес с колегите, стигнахме до решение да не оттеглим законопроекта, но отчитаме нарушената комуникация по тази законодателна промяна", обяви в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след консултации с партньорите си в управлението от патриотичната коалиция, цитиран от БТА.

Цветанов се извини на ВМРО. 

Вчера Бойко Борисов обяви, че оттегля законопроекта за акциз върху бездимните цигари. Заяви, че е бесен на патриотите, които се обявиха срещу предложението. Нарече поведението им „зверски популизъм”. Решението му идва след обвинения в лобизъм и разнобой в управляващата коалиция.

„Патриотите като дойдат сега за бюджета, ще им извадя тези пари, за които говоря. Но аз няма повече, председателството свърши, да оставам ГЕРБ да става тупан на всеки, който сутрин няма работа и излезе да се изказва по нас. Стисках зъби достатъчно. Като не ги събираме тези пари, значи ги дотираме тези чужди компании, които патриотите ги подкрепят, сега и аз ги подкрепям вече. Разпоредил съм на Цветанов да изтеглят закона, да направят срещи с тези. Няма да се облагат с такива мита както другите цигари. Те също са вредни”, обяви Борисов.

Премиерът нарече обвиненията, че увеличаването на акциза е в полза на определен бизнесмен, не просто фалшива новина, а откровена лъжа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във