Банкеръ Daily

"Демократична България":

ГЕРБ и БСП пазят руския газов монопол

Коалицията около ДСБ и "Да България" обвини водещите партии ГЕРБ и БСП, че "пазят руския газов монопол". Според коалицията "Демократична България" страната ни "продължава да бъде изцяло зависима от Москва при доставките на природен газ."

"Когато си толкова енергийно зависим, в крайна сметка плащаш високи цени. В години, в които страните от ЕС все повече разнообразяват своите доставчици, и ГЕРБ, и БСП продължават услужливо да пазят руския монопол. БСП още повече напредна в демагогията, защото с едната ръка защитава тоталния руски монопол, а с другата протестира срещу високите цени", критикуват партиите на Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Съюзът припомня решението на Европейската комисия, което дава възможност на България да поиска по-ниски цени за доставка на газ от руския енергиен гигант "Газпром". 

Според ЕК България е една от засегнатите страни при доставките на синьо гориво.

"Стокхолмски арбитражен трибунал реши в полза на полската PGNiG в спор с Газпром и полската компания има право да предоговори дългосрочния договор на по-ниски цени. Делото започна през 2015 г. Докато решението на ЕК има отношение основно към бъдещото поведение на компанията на пазарите в ЕС, второто показва, че могат да се постигнат реални резултати в намаляването на цените на руския газ", уточняват от "Демократична България". 

Те предлагат четири варианта за алтернатива при доставките на газ - "продаване на количества, внасяни от Газпром на търгове на българския хъб, приоритизиране на съвместния проект за терминал за втечнен природен газ между БЕХ, DEPA и GASTRADE, връзка към нови тръбопроводи, и по-точно към Трансадриатическият газопровод, както и либерализиране на енергийния пазар и допускане на нови алтернативни производители на електроенергия на пазарни и конкурентни цени, с цел да намалим потреблението на природен газ."

ДСБ и "Да България" твърдят, че "Южен поток" или "Турски поток" всъщност запазва монопола на Кремъл.

"Именно в тази посока трябваше да се използва производството на ЕК срещу Газпром. Първо да се включим с искане за обезщетение за надплатени суми и след това, разговори за намаляване цената на газа за България и компенсиране на въпросните надплатени суми. И ГЕРБ, и БСП боязливо избягаха от въпроса, защото зависимостите им от Кремъл вече не им позволяват да защитават националния интерес", казват от "Демократична България". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във