Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Газпром" все пак ще пренася гориво у нас

Държавната "Булгартрансгаз" успя да приключи успешно третата фаза в търсенето на компании, желаещи да пренасят природен газ през България. Това обяви неотдавна енергийният министър Теменужка Петкова, като информацията впоследствие бе потвърдена и от самия газов оператор. Предишните два теста за "резервиране на капацитет"  не бяха успешни. Това накара "Булгартрансгаз" да промени ценовите параметри за приходите и да увеличи годините за резервиране на тръбите. Така в крайна сметка три фирми са заявили желание да резервират преноса на синьо гориво с начална точка българо-турската граница и изход в посока Сърбия в района на град Зайчар.

Очакванията са с тях да бъде сключен договор, обясни Петкова. Десет процента от капацитета на границата ни с Турция и 20% от капацитета на границата със Сърбия ще бъде предоставен на платформата за разпределяне, добави министърът. Именно от турска граница до западната ни съседка държавното газово дружество планира да построи нов газопровод на стойност над 2.5 млрд. лева. Той ще се явява продължение на "Турски поток" на наша територия и вероятно ще е ключов за създаването на газовия хъб "Балкан", който се подкрепя от Европейската комисия.

Фирмите, които са резервирали бъдещата тръбата за пренос са руската "Газпром", нашата "Булгаргаз", както и швейцарското дружество MET Group. Най-голям дял за капацитет е поискала "Газпром".

Ще припомним, че общият капацитет на входа на трасето при Турция ще е 18 млрд. куб м, а на изхода към Сърбия - 13 млрд. куб метра. Реализирането на проекта ще осигури възможност България да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа, а също и да диверсифицира доставките. Нагласите са при реализирането на тези планове приходите да са от порядъка на 360 млн. лв. на година.

 

<!--![endif]--><!--![if-->

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във