Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Газовата връзка с Гърция взе последния хартиен завой

Проектът за газова връзка между България и Гърция върви към същинската строителна работа. През седмицата Европейската комисия и енергийните регулатори на двете страни одобриха ключови решения, които може да се определят като последния административен акт, преди да започне самият градеж. 

От българо-гръцката проектна компания ICGB съобщиха, че трите институции са се договорили да освободят интерконектора за срок от 25 години от изискването за достъп на трети страни, от регулирана тарифа за целия капацитет на газопровода, както и от отделяне по собственост. Тези процедури са необходими заради трансграничния характер на проекта и на практика регламентират работата на съоръжението след влизането му в експлоатация.

Приключването на административните процедури дава "зелена светлина" и за подписването на споразумения за пренос на газ с търговците, запазили дългосрочен капацитет. Но най-важното в случая е, че взетите решения позволяват на проектната компания ICGB да подаде заявление за получаване на лиценз за независим преносен оператор. Ръководството й поясни, че всичко това са ключови стъпки към уреждането на търговския статут на газопровода.

"Ще се запознаем в детайли с решението за освобождаване и ще пристъпим към необходимите действия, за да изпълним определените в него условия в предвидения срок, включително и подготовката и сключването на споразуменията за транспортиране на газ", каза ръководителят на ICGB от българска страна Теодора Георгиева. 

На свой ред гръцкият й колега Константинос Караянакос оповести, че въпросното решение е било единствената оставаща стъпка в процеса по получаване на инсталационно разрешение за гръцкия участък на газопровода, което е равностойно на разрешителното за строеж. Българските власти издадоха еквивалентния документ още през октомври миналата година. 

Както "БАНКЕРЪ" писа преди седмица, Върховният административен съд окончателно прекрати обжалванията на обществената поръчка за проектиране, доставка и строителство на интерконектора и кандидатите могат да заявят желание за участие в търга до 10 септември.

Проектната компания е обявила още три поръчки - за избор на инженер-консултант, за производство и доставка на тръбите, както и за извършване на археологически проучвания по трасето. Изборът на консултант засега остава "замразен", при все че Комисията за защита на конкуренция още през май не уважи доводите на дружеството, което блокира процедурата. 

Търгът за доставката на тръби пък е на етап "Подаване на оферти" и покани за предоставяне на предложения са изпратени до компаниите "Ерджияс Челик Бору Санайи", "Топливо-2" и "Коринт Пайпуърк Индъстри С.А.". А археологическите проучвания бяха поверени на единствения явил се кандидат - БАН. 

Междусистемната връзка ще свърже гръцката газопреносна система в района на гр. Комотини с българската при Стара Загора. Планираната обща дължина на газопровода е 182 км, а проектният му капацитет - 3 млрд. куб. м  синьо гориво

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във