Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Фолксваген" няма да разпродава активи

Германският автопроизводител "Фолксваген" е фокусиран върху производството на електрически автомобили и транспортни услуги, и поне засега не предвижда продажбата на свои активи. Според агенция "Ройтерс" компанията още не е готова да се раздели със своите марки "Дукати" и "Ренк", специализирани съответно в производството на мотоциклети и скоростни кутии.

Редица анализатори и банкери очакваха най-големият автомобилен концерн в Европа да продаде тези свои активи, за да събере средства, с които да уреди проблемите с властите покрай скандала "Дизелгейт". Разходите на "Фолксваген" след скандала с дизеловите им двигатели нараснаха с около 25 млрд.долара.

Един от шефовете в германския концерн разкри пред агенцията, че компанията няма да бърза с продажбата на активи. Според него финансовите резултати на "Фолксваген" са добри, въпреки "Дизелгейт".

"Много по-важно е да дискутираме кои ще са новите ни бизнес начинания. За големите решения, като например разширяването или оптимизирането на нашето бизнес портфолио, е нужно време. Тези решения трябва да бъдат разработени с консенсус. Темата за бизнес портфолиото е много важна, но не и критична", отбеляза Томас Седран.

Неотдавна източници на "Ройтерс" разкриха, че от "Фолксваген" са проучвали възможностите за продажбата на "Дукати" и "Ренк". Интерес към подразделението за производство на мотоциклети са проявили пет компании, включително италианската "Бенетон", която е отправила оферта в размер около 1.5 млрд. долара. 

От агенцията обаче уточняват, че поне на този етап потенциалната сделка не среща подкрепата на мнозинството в надзорния съвет на "Фолксваген".

Facebook logo
Бъдете с нас и във