Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Файненшъл таймс": АЕЦ "Белене" съвпада с европейската енергийна политика

Критиките към българското правителство за съживяването на проекта АЕЦ "Белене" игнорират спешната нужда на страната да разнообрази енергийните си източници и да намали зависимостта си от въглищата. Това пише Тимъти Йео - директор на организацията New Nuclear Watch Europe, за авторитетното издание "Файненшъл таймс".

Йео, който е и бивш депутат от Консервативната партия във Великобритания, отбелязва също така, че е неустойчиво да се разчита на силно замърсяващи форми на енергетика, явно визирайки въглищните централи.

Той уточнява, че в момента цените на въглищата в Европа се покачват заради закъснялата реформа на ЕС в сферата на търговията с въглеродни емисии. 

Експертът казва, че Европейската комисия би следвало да приветства решението за АЕЦ "Белене", тъй като ЕС става все по-строг по отношение на въглищните централи, което принуждава редица държави да ги премахват от енергийните си системи. 

Тимъти Йео обяснява и как може да се замени тази енергия. Според него синьото гориво и възобновяемите източници не са достатъчни, затова по думите му е разумно запазването на ядрената енергия като част от "енергийния букет" на България, което съвпадало и с европейската енергийна политика.

Ексдепутатът отбелязва още, че е погрешно да се смята, че АЕЦ "Белене" задължително ще получава гориво от Русия. Той дава пример с централа в Украйна, построена с руска техника, която обаче получава горива от дъщерно дружество на "Уестингхаус" в Швеция.

Превключването от въглища на атом подобрява сигурността и устойчивостта и на европейските, и на българските енергийни запаси, обобщава експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във