Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕС се готви за война срещу фалшивите лекарства

проф. Татяна Бенишева

Въвеждането до февруари 2019-а на общата европейска система за борба срещу фалшифицирането на лекарствени продукти ще оскъпи цената на лекарствата. Все още е трудно да се прогнозира с колко, но тази система е важна за безопасността на хората, обясни проф. Татяна Бенишева по време на семинар, организиран от Българската асоциация за лекарствена информация (БАЛИ), с подкрепата на Медицинския университет - София, и посветен на регулацията на търговията с лекарства в Европейския съюз.

"Всяка опаковка е необходимо да съдържа триизмерен код и всеки обект, в който се предлага продуктът, трябва да разполага с устройство за разчитане. Фалшифицирането на лекарствени продукти е широко разпространено, Интерпол непрекъснато организира международни акции, но проблемът си остава. Особено разпространена е търговията с фалшифицирани продукти в интернет", коментира проф. Бенишева.

За да се справи с проблема, Евросъюзът започва обща война срещу фалшификатите. До февруари 2019-а ще бъде изграден европейски хъб и ще се въведе единна система за проследяване на всяка опаковка по веригата - от производителя до крайния потребител във всяка една от държавите членки. Отделните опаковки ще носят специфични идентификационни номера. Съответно това ще засегне и аптеките, на които ще им се наложи да внедрят четци на кодове и софтуер.

"Все още има много неясноти относно процеса на валидирането. Те са обект на бъдещи технически и регулаторни промени", обясни германският гост - лектор Томас Брюкнер. По думите му един от най-добрите начини за борба с фалшифицирането е то да стане непривлекателно, тоест самите потребители да са информирани за рисковете, а и в законодателствата на страните от ЕС то да бъде отчитано като нарушение. Освен това се предвижда европейската фармацевтична верига на доставки да бъде цифровизирана и да свързва производителите, търговците на едро, аптеките и болниците. 

Според Брюкнер 50% от продуктите, които се предлагат в интернет, крият риск, защото могат да съдържат съставки с ниско качество или в неправилна доза.

Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA) е изчислила, че цялостното въвеждане на системата за борба срещу фалшифицирането на медикаменти ще струва 85 млрд. евро. Единайсет млрд. евро пък ще са годишните разходи за базата данни, ако в нея бъдат включени възможно повече държави. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във