Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕС пише правила за робо-шофьорите

Холандският министър на инфраструктурата и околната среда Мелани Шулц ван Хеган усети лично емоцията от автономните коли.
S 250 48dac119 4f8c 4c46 9695 8c52e46f7fb1

"Декларацията от Амстердам". Това е документът, който слага началото на законодателната рамка за движението на свързаните и автономни автомобили. Ако още не сте чували за него, това е защото той бе подписан съвсем неотдавна - на 14 април 2016 г. в холандската столица. Участници в това споразумение са европейските министри на транспорта, Европейската комисия и Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). Всички те ще работят заедно за успешното внедряване на интелигентни технологии в цяла Европа.

"Свързаното с интернет и автоматизирано управление на превозните средства е нашият отговор на бъдещите предизвикателства за мобилност от гледна точка на баланса между нарастващото търсене на транспорт, опазването на околната среда и повишаване на безопасността. Но тази революция води до преструктуриране на нашата индустрия с бързи темпове, а законодателството изостава", заяви генералният директор на ACEA Ерик Йонерт.

За да бъде преодолян този проблем, вече се мисли върху възможностите за адаптиране на правилата за движение, за подобряване на цифровата инфраструктура, за създаване на ясни правила за отговорност, за защита на личните данни. А също да се увеличи финансирането за научни изследвания и иновации в тази посока.

"Сега за първи път говорим на европейско политическо равнище за самостоятелно управление на превозни средства и за мерките, необходими за плавното им въвеждане в Европа. Трябва да наваксаме с темпото, защото има много ползи за мобилността, които могат да бъдат осъществени. Свързаните с интернет и автоматизирани коли ще направят пътища по-безопасни, а шофираните по-ефективно", каза холандският министър на инфраструктурата и околната среда Мелани Шулц ван Хеган.

Любопитно е, че след заседанието транспортните министри на ЕС, както и еврокомисарят по транспорта Виолета Булц бяха повозени из Амстердам със самоуправляващи се автомобили. Целта бе политиците да видят реално новите възможности на автопроизводителите - автономно шофиране в задръстванията, самопаркиращи коли и всевъзможни комуникационни технологии.

Междувременно (на 15 април) Европейският парламент за пръв път прие единни правила за защита на личната информация в интернет. Те ще спомогнат за изграждането на единен дигитален пазар и за създаване на доверие у потребителите на свързани с мрежата предмети като превозните средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във