Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ерик Рубин: Най-важната стъпка тази година е интерконекторната връзка "Гърция-България"

Въпросът за диверсификацията на енергийните източници в България е много важен в разговорите между САЩ и България и е в подкрепа на позициите на ЕС и неговото единство, каза във Велико Търново посланикът на САЩ Ерик Рубин, предаде БТА. 

Той отбеляза, че диверсификацията е много важна за националната и енергийната сигурност на България. По думите му, тя ще е в полза на потребителите и на бизнеса, защото ще понижи цените на енергията за потреблението. Посланикът изрази надежда, че най-важната стъпка, която трябва да се реализира през тази година е интерконекторната връзка "Гърция-България", чрез която ще се достави газ от Азербайджан до българския пазар.

Той коментира и позицията на САЩ в ситуацията между Русия и Украйна. Ерик Рубин припомни, че САЩ призовават Руската федерация незабавно да освободи задържаните членове на украинските екипажи и кораби и да спази споразумението от 2003 година между Русия и Украйна, което позволява на украински кораби да преминават транзит в международни води, както и да преустанови провокациите.

Във Велико Търново посланикът на САЩ изнесе публична лекция във Великотърновския университет и посети Кризисния център за деца в село Балван.

В разговор с кмета Даниел Панов са били обсъдени възможности за по-добро сътрудничество между посолството на САЩ и община Велико Търново в сферата на образованието, икономиката, медицината и технологиите.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във