Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Енергетиката изкушаваше чешкия бизнес

Според главния изпълнителен директор на чешката Korado Войтех Чамек (вляво) българското предприятие в Стражица има все по-голямо значение за групата. Продажбите му са нараснали с 30% за година.

В един и същ ден през юли Комисията за защита на конкуренцията спря устрема за бизнес у нас на двама чешки инвеститори. Регулаторът забрани на  "Инерком Груп", собственост на Гинка Върбакова, да придобие активите на ЧЕЗ "Груп България", както и планираната сделка за придобиване на "Нова броудкастинг груп" от фонда PPF, който е под  контрола на чешкия бизнесмен Петр Келнер - един от най-богатите хора в Централна и Източна Европа.

Още при  обявяването им  и двете сделки бяха съпроводени с явна или прикрита политическа съпротива, а накрая КЗК намери вариант за развалянето им, като се позова на  доста  странни аргументи. Няма българо-чешка търговска война, смята енергийният министър Теменужка Петкова по повод на двете решения на Комисията за защита на конкуренцията. Но фактите говорят, че нещата са по-други  -  в последните няколко години инвестициите от тази страна намаляват, а чешките  предприемачи се оттеглят.  Ще припомним  едно изказване  на мениджър от ЧЕЗ в края на февруари тази година. Тогава в ефира на една национална телевизия бившият оперативен директор на енергоразпределителното дружество в периода между 2011 и 2015 г. Петър Баран каза, че в  ЧЕЗ са решили да продадат бизнеса си в България още през 2013-а заради конфликти с първото правителство на Бойко Борисов и заради скандал с т. нар. надписани сметки, заради които падна кабинетът тогава. Лошата среда за правене на бизнес  е оказала решаващо значение чешката енергийна компания да се изтегли от страната ни. И плановете й вече били да инвестира в Западна Европа. Според експерта основният проблем е в това, че у нас темата за тока се политизира. "Електроенергията е скъпа, много хора се топлят на ток и не са доволни от своите сметки, а партиите използват тази ситуация", обобщи ситуацията Баран. По неговите думи, големите играчи  са загубили  апетит да инвестират в България, а енергийният й сектор е в трудна ситуация.

А още преди година гостуващият в София чешки министър на индустрията и търговията Иржи Хавличек отбеляза желанието на своята страна за приятелско разрешаване на проблема (за отнемане на лиценза на ЧЕЗ), свързан с тази най-голяма чешка инвестиция в България с думите "очакваме и подобен подход от българска страна". "С министър Караниколов говорих открито за случаите с фирмите ЧЕЗ и "ЕнергоПро" на българския енергиен пазар, заради които вече години наред се обременяват нашите иначе отлични икономически отношения. Изтъкнах, че тези случаи могат да имат негативно влияние върху дейността на други чешки фирми, които биха искали да инвестират в България."

Иначе за периода 1996-2016 г. преките брутни чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от Чехия са в размер на 1414 млн. евро, с което страната заема място сред първите дванадесет в класацията на инвеститорите у нас. Но картината помрачнява - към края на 2017 г. нетните чешки инвестиции у нас са едва 329 млн. евро (по данни на БНБ). А числата показват, че  през миналата година равносметката е вече  отрицателна  - от България даже са изтеглени 301.4 млн. евро.

Сред 100-те най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България има и чешки компании (по данни на Българска агенция за инвестиции). "ЧЕЗ Груп" е на българския енергиен пазар от края на 2004 г., когато придоби мажоритарен дял (67%) от трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично" АД, "Електроразпределение София Област" АД и "Електроразпределение Плевен" АД, които впоследствие се сляха в едно дружество  - "ЧЕЗ Разпределение България" АД. През октомври 2006 г. компанията разшири присъствието си и в сферата на производството на електроенергия, като закупи 100% от капитала на ТЕЦ "Варна" ЕАД. В края на 2017 г. дяловете на ЧЕЗ а.с. в това дружество обаче бяха прехвърлени на "Сигда" ООД и така започна "разчистването"  на активите им в България.

Най-големият частен енергиен бизнес в страната ни е с приходи за общо над 1.8 млрд. лева. В структурата на "ЧЕЗ Груп" у нас се включват "ЧЕЗ Разпределение България" АД (33% са в ръцете на миноритарни акционери), компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец "ЧЕЗ Електро България" АД (33% владеят дребни инвеститори) и лицензираният  търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД. Дейността на всички дружества от групата в страната се управлява и координира от "ЧЕЗ България" ЕАД.  

Още едно чешко дружество - ENERGO PRO, има силно присъствие в българската енергетика. През 2002 г. то участва в приватизационни сделки за  водните електроцентрали. Чрез своето  дъщерно дружество (от което владее 100%)  ENERGO PRO-България купува три ВЕЦ-а, обединени в каскада "Санданска Бистрица" и два ВЕЦ от каскада "Копринка".  През 2004 г. ENERGO PRO-България печели конкурс за приватизацията и на три ВЕЦ-а обединени в каскада "Петрохан".

През юни 2012 г. чешката фирма ENERGO PRO изкупи бизнеса на немската компания Е.ОН в България. По този начин придоби дружества, притежаващи лицензи за разпределение на електрическа енергия ("ЕНЕРГО-ПРО Мрежи" АД), за снабдяване с електрическа енергия ("ЕНЕРГО-ПРО Продажби" АД) и за търговия с електрическа енергия и координатор на стандартна балансираща група ("ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги" ЕООД). Те покриват девет административни области в Североизточна България - Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.

Значителни инвестиции у нас направи  и друга  чешка компания - "Корадо,"  мажоритарен собственик (83.67%) в завода за отоплителна техника "Корадо - България" АД в Стражица. Българското дружество вече 20 години е част от групата, която е петият най-голям производител в света на стоманени панелни радиатори. Това до голяма степен се дължи на подкрепата и ролята на "Корадо-България", отбелязват от компанията майка. Групата пpoдaвa изделията cи в нaд 50 cтpaни, като основните й пазари са в Централна и Западна Европа.

Чешки инвестиции има и в сферата на туризма, основно в хотелиерството.

А собственик на фирмата "Винпром - Троян" АД е чешката "Рудолф Йелинек". Става въпрос за дестилерия, която обработва няколко вида плодове и вари от тях алкохолни напитки. Най-голям дял заема производството на сливова ракия, но фирмата печели медали и за кайсиевата, също така и за други видове ракия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във