Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК подкрепя изграждането на хъба "Балкан"

Еврокомисията подкрепя изграждането на газоразпределителен център в България. Това обяви еврокомисарят по енергетика Марош Шевчович по време на енергийна конференция в София. Темата бе обсъдена и на среща с премиера Бойко Борисов. 

"България има много добро развитие на интерконекторните връзки- както тези, които в момента са изградени, така и тези, които са в процес на изграждане. Идеята е да има много силна газова ликвидност в региона. Това е силно подкрепено от ЕК и нашата цел е България да се превърне от една страна, която транзитира газ, в една държава, която търгува с газ. Сутринта разговаряхме с премиера за сделката с ЧЕЗ и се съгласихме, че тя е между две частни компании", каза Шефчович. 

Еврокомисарят подчерта, че има информация, че всички отговорни органи в България, в това число правителството и парламентът, извършват необходимите оценки и проверки.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че България започва предпроектното проучване за изграждането на Европейския газов хъб "Балкан". Днес се сключват договори за това.

Предпроектното проучване ще оцени в детайли търговската и техническата жизнеспособност на проекта, ще определи точния бизнес модел за неговото реализиране, както и ще даде възможност за финализиране на регулаторната рамка и структура за неговото финансиране. В рамките на проучването ще бъдат анализирани целевите пазари, търсенето и доставката на природен газ. Ще бъде изготвена пътна карта за реализацията на проекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във