Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Едрият бизнес се разцепи заради Закона за горивата

Едрият бизнес се разцепи заради Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с петрол и продукти от петролен произход. Това стана ясно в четвъртък (10 януари), когато две от работодателските организации публикуваха свои становища по отношение норматива и предложението на правителството за отлагане на влизането му в сила. 

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се обяви в подкрепа на решението на кабинета. Според сдружението, ръководено от Кирил Домусчиев, така ще даде възможност за изясняване проблемите на бизнеса и до намиране на приемливи решения. 

Впоследствие Българската петролната и газова асоциация на Валентин Златев съобщи, че напуска КРИБ заради становището им, което не е съгласувано с нея. Членовете на БПГА категоричното изразяват несъгласие с опита да се протака влизането в сила на закона. "смятаме, че се прави целенасочен опит реалната дискусия за ограничаване на контрабандата, ДДС-измамите и други незаконни схеми в сектора, да се измести от спекулации за противопоставяне на големи и малки фирми в бранша и за ограничаване на свободната конкуренция. Заявяваме, че това никога не е било цел на компаниите", казва организацията, обединяваща най-големите петролни компании у нас. 

В същото време Българската стопанска камара също взе отношение по казуса. БСК категорично се противопостави на предложението на правителството за отлагане. "Подобно действие би било пореден удар върху законността и прилагането на ефективни мерки за борба със сивата икономика и контрабандата", се казва в нейното становище. От Камарата посочват също така, че през последните години се наложила практиката на приемане, отмяна или отложено действие на закони под уличен или лобистки натиск. "Друга притеснителна практика е Народното събрание в парламентарната ни по Конституция република да оперира като подчинена структура на изпълнителната власт, а изцяло нови закони или промяна на действащи норми да става в стахановски стил, без необходимата експертна обосновка и обществена дискусия", отбелязват от БСК.

За отлагане на привеждането на закона в сила се застъпи и АИКБ. В свое становище работодателската организация на Васил Велев констатира, че са налице явно противоречия със свободната стопанска инициатива, създаването и гарантирането на еднакви правни условия за стопанска дейност, предотвратяването на злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция, защитата на потребителите, инвестициите и стопанската дейност, гарантирани в чл.19 от конституцията. От асоциацията изтъкват, че Законът за горивата нарушава и две европейски директиви и най-вече Акта за малкия бизнес, прокламирал европейския принцип за конкурентоспособност - "Мисли първо за малките". 

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, преди дни омбудсманът Мая Манолова атакува разпоредбите с жалба до Конституционния съд. Манолова е категорична, че те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са удар и срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма.

"В закона са заложени непосилни изисквания за висок уставен капитал -  20 000 лв. за малка бензиностанция, 1 000 000 лв. за условно наречения "търговец на едро", абсурдни изисквания за големина на складовете, за вместимост на съдовете, за брой бутилки за втечнен газ. Това е закон, който притиска в ъгъла малките търговци на горива", отбелязва омбудсманът. Манолова е убедена, че промените ще доведат до увеличение на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпът до тях на българските граждани в малките и отдалечени населени места, тъй като големите вериги нямат икономически интерес да правят там свои обекти. В жалбата си тя посочва също, че "с поставянето на трудноизпълними и несъразмерно високи във финансово изражение прагове и изисквания под формата на рестрикции при административното регулиране на дейностите, свързани с петрол и продукти от петролен произход, законодателят на практика ограничава кръга от икономически субекти, които могат да извършват тези дейности и по такъв начин "естествено" се създават условия за ограничаване на конкуренцията и за монополизъм"

Facebook logo
Бъдете с нас и във