Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕБВР финансира Трансадриатическия газопровод

Европейската банка за възстановяване и развитие ще отпусне кредит от 500 млн. долара за строителството на Трансадриатическия газопровод (ТАР). Съветът на директорите й е одобрил финансирането на проекта, който е приоритетен за Европейския съюз. От Турция азерският газ ще продължи към Стария континент чрез TAР, от който и България ще може да получава договорените преди години количества синьо гориво от находището "Шах Дениз" II.

С този газопоровод се търси допълнително диверсифициране на източниците и маршрутите на суровината за Европа. Очаква се неговото строителство, чиято стойност се оценява на 4,5 млрд. евро, да приключи през 2020 година. Първоначалният му капацитет ще е 10 млрд куб. м газ годишно, но той може да се увеличи с изграждането на компресорни станции.

Не всичко обаче е розово при реализацията на проекта. Трансадриатическият газопровод днес е "безполезно" начинание, имайки предвид спада на потреблението в Италия и ще бъде "преразгледан", обяви през юни пред Ройтерс новият италиански министър на околната среда Серджо Коста. Това е заложено и в програмното споразумение за съставяне на правителството "Движение 5 звезди - Лигата", категоричен е бившият генерал на карабинерите и специалист по екомафията.

TАР се реализира от международен консорциум, в който италианската компания Snam притежава 20 процента. Друга италианска фирма - Saipem, се очаква да построи микротунел за транспортиране на газа през Адриатическо море. Трасето ще стига до градчето Мелендуньоo, в областта Пулия. Но местното население твърдо се противопоставя на тези планове.

Съоръжението е част от Южния газов коридор, чийто основен източник на газ е находището "Шах Дениз" в шелфа на Каспийско море. Негови сегменти са Южнокавказкият, Трансанадолският и Трансадриатическият тръбопроводи. Последният е с дължина 878 километра. Предвижда се да започва от Гърция, да преминава през територията на Албания и през Адриатическо море до Италия, откъдето ще продължава до Западна Европа. Като част от ТАР се предвижда и разширяване на възможностите за съхраняване на природен газ в Албания, за да се гарантира безопасността на доставките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във