Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Двоен аршин при отдаването на плажните ивици

След месец Министерството на туризма ще раздаде на концесия поредната порция от плажни ивици. Странно защо обаче в заповедите за провеждане на трите обявени конкурса не са посочени нито сроковете, за които ще бъдат подписани договорите с бъдещите им стопани, нито е обявена началната тръжна цена, от която би трябвало да тръгне наддаването. Датите  за  конкурсите  са за деня, след като изтече  срокът,  в който кандидатите трябва да внесат своите заявления за участие.

Също така не става ясно  как чиновниците в  министерството са избрали тези плажове, които трябва да бъдат отдадени на концесия за неопределен срок,  според заповедта на министър Николина Ангелкова.

Очевидно  хората на туристическата началничка са решили, че няма причина определени обекти по Черноморието да бъдат отдавани на концесия, въпреки че в края на миналата година (на 16 декември) Народното събрание отложи  действието на новия закон  за концесиите при отдаването на морските плажовете поне за  година. Това беше направено чрез тогавашните промени в преходните и заключителните разпоредби в  Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

В тази ситуация става ясно, че  ще се използва възможността, която дава Законът за черноморското крайбрежие, по който ще продължат да се отдават плажовете. Максимално допустимият срок за концесиите според неговите разпоредби е 20 години.

Според  огласените съобщения конкурсите ще се  проведат  по реда на Глава втора от Закона за устройството на черноморското крайбрежие, на основание параграф 39, т. 3 от Закона за допълнение на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

Всички  въпроси, които пораждат тези неясноти, зададохме чрез официално писмо, адресирано до Министерството  на туризма.

Оттам ни отговориха така:

Във връзка със зададените въпроси може да Ви предоставим следната информация:

По отношение на концесионните процедури всяка една от тях започва след решение на Министерския съвет. В правителственото одобрение се посочва срокът и минималното концесионно възнаграждение, а самото решение се обнародва в "Държавен вестник". Именно той е официалният източник на информация, който трябва да се ползва за обявяването на концесионна процедура. В съобщението, публикувано на сайта на Министерството на туризма, е посочен броят на "Държавен вестник", в който е отпечатано решението на Министерския съвет, и е нужно то да се използва като основен източник на информация за търга.

Относно влизането в сила на новия Закон за концесии действието му за морските плажове е отложено до 01.01.2019 година. Дотогава е приложим старият ред по Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) от стартиране на процедурата до сключване на договора.

Преди да се стартира процедура, се прави анализ, въз основа на който се определя за кой плаж, какъв вид процедура да се стартира - дали да се отдаде на концесия, или под наем. А до решение се стига, след като се вземат под внимание редица фактори. Цялата нужна информация относно всяка процедура се посочва в решението на Министерския съвет, което се обнародва в "Държавен вестник".

 

Оферти за участие в първия конкурс

 

за  морски плаж "Св. Влас-болницата", в община Несебър, ще се приемат до 6 февруари, а концесионерът ще бъде определен  на 7 февруари.

В този случай  обектът на концесията е  морска ивица  с обща площ 16 762 кв. м, от които  активната плажна площ  е в размер на 13 040 кв. м и дължина на бреговата линия  895 метра.

Ако съдим по решението на Министерския  съвет, от октомври миналата година, когато се даде съгласие за концесионирането на няколко плажни ивици, между които и тази, минималното  годишно концесионно заплащане  трябва да бъде не по-малко от  54 006 лв. без ДДС.

Миналото лято  за наемател на този плаж беше определено  дряновското дружество "Юробилд БГ". Фирмата е собственост на Анита Ганчева, която  предложи по-добра оферта от другия кандидат за наемател на плажа - "Тера Тур Сервиз" от София, част от холдинговата структура "Агрохолд", свързвана с бащата на генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев, и която беше дългогодишен концесионер на същия плаж .  "Юробилд БГ"  спечели с оферта  за годишна наемна цена за плажа в размер на 102 120 лева. И се задължи да предлага чадъри и шезлонги на цени от 8 лв. за брой. Едва ли обаче старият концесионер ще пропусне възможността да вземе плажа за следващите минимум 15 години.

Другият плаж, който

 очаква нов чорбаджия

на 13 февруари, е "Несебър-юг".

Още преди три години неговият стар коцесионер фирма "Сироко", свързана с ямболския бизнесмен Боян Бонев, беше отстранен заради купища нарушения.  Дружеството  се  беше настанило тук от далечната  1999 година.  

Според сегашното обявление  морският  плаж е с общи с обща площ 307 902 кв. метра. Активната плажна площ на обекта на концесията  е  57 225 кв. м, а дължина на бреговата ивица 1302 метра.

Изгоненият стар концесионер се беше ангажирал  да плаща  224 990.50 годишно, но държавата трудно се справяше със задачата да си прибере парите. Освен за неизпълнение на самия контракт преди година регионалното ведомство (когато плажовете бяха под неговата шапка) се видя в чудо, когато хотелиери и туристи скочиха срещу космическите наеми, които им искаше Бонев. По време на  първия министерски мандат на Павлова  беше съборен незаконно построен ресторант на самата плажна ивица. За Бонев се знаеше, че е едър инвеститор. Освен в имоти и във ваканционни комплекси по крайбрежието той е собственик и на лифта до Безбог,  на хижите "Безбог" и "Гоце Делчев", на хотел "Добринище".

Част от инвеститорското му "досие" обаче е свързано и с още един скандал. В периода 2004-2007-а Бонев завлича десетки ирландски инвеститори, като им продава на зелено апартаменти в нереализирания комплекс "Ахелой Бийч Резидънс". За всички тези случаи досега се водят десетки съдебни дела.

През пролетта на миналата година беше проведен конкурс, в който офертата на транспортното дружество "Ауто Фактор" ЕООД, собственост на Кирил Спасов, се оказа неустоима. Той спечели наддаването срещу почти двойно по-висока цена от тази, предложена от  предишния чорбаджия на плажа. С предложението си  да заплати 432 000 лв. годишен наем на държавата и с определянето на единична цена за плажните принадлежности от по 8 лв. - за чадър и за шезлонг, Спасов "отвя" другите петима конкуренти.

Спасов е познато лице в управлението на плажове по Черноморието, а името му се свързва с бившата групировка ВИС. Той е съдружник в дружеството "Ирида-71", което е концесионер на плажовете "Слънчев бряг-юг" (известен още като "Какао бийч"), "Хармани" в Созопол и "Поморие-изток" (според националния концесионен регистър). То е създадено още през 1997-а от взривения през 2002-ра Димитър Димитров-Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев. След поредица от прехвърляния  на дялове през годините сега фирмата е собственост на Надя Иванова и Кирил Спасов.  До лятото на 2012 -а мажоритарен собственик на "Ирида-71" е бил Радостин Бързанов-Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. В "Хемус инвест" Бързанов е съдружник на Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки. Друг съдружник в тази фирма е Веселин Стоименов. Според електронното издание "Биволъ" Стоименов поема част от бизнеса на "ВАИ холдинг" след убийството на Георги Илиев в "Слънчев бряг" през 2005-а. Стоименов пък беше застрелян в началото на януари миналата година в комплекс на столичния булевард "Симеоновско шосе".

При проверките на плажа през това лято министър Ангелкова се изказа доста ласкаво за новия си наемател, който основно се прочу с това, че забрани достъпа на кучета до плажа. Като се има предвид  "работната" биография на Спасов, едва ли ще е трудно да прогнозираме, че той ще получи и новата концесия, тъй като ако конкурсът се провежда според решението на министерския  съвет,  тя трябва  бъде доста по-ниска - 247 497 лв. без ДДС. А като се има  предвид не само биографията  на  този наемател, той едва ли ще се откаже от завладяната вече територия. Така че по всяка вероятност - въпреки недоволството на вицепремиера Валери Симеонов, това ще бъде и новият концесионер на този плаж.

Последният концесионер от тази „партида“

определена за раздаване от туристическото ведомство, ще стане ясен на 12 февруари.

За  плажа "Слънчев бряг-север" обаче бъдещият му чорбаджия ще трябва да бръкне доста дълбоко в джоба си. Ако се съди по взетото миналата години от Министерския съвет решение,  минималното годишно концесионно заплащане за него трябва да бъде в размер на минимум  1 375 662 лв. без ДДС.

Тази плажна ивица  също беше  "освободена"  преждевременно от предишния си чорбаджия в края на миналата година заради системни нарушения. Това се случи  след близо 15-годишното присъствие тук на  пловдивското дружество с ограничена отговорност "Сънинвест", управлявано от Ангел Палийски и Сава Чоролеев. През 2002-ра то подписа 20-годишен концесионен контракт с тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройство Костадин  Паскалев. Капиталът на дружеството е 246 хил. лева. То самото е собственост на шест други фирми, сред които е “Елеонора транс”. Тя пък има връзка с бившия герберски депутат Емил Димитров (чрез Славян Теофилов). Самият Чоролеев пък - чрез компанията си "Прайм пропърти" АДСИЦ, е собственик на близо 65 дка до плаж “Корал”. Той има одобрен подробен устройствен план за ваканционен комплекс в съседство с терена на испанския инвеститор "Ибердрола Инмобилиария" (за чиито строителни набези в. "БАНКЕРЪ" също е писал нееднократно). Сред  другите собственици на фирмата са чорбаджията на бургаската захарна фабрика "Победа" и на казино в курорта Сава Чоролеев, хотелиерите Ветко Арабаджиев,  Румен Чандъров и Ангел Палийски, който е един от притежателите на хотел "Белвю" в "Слънчев бряг". Според официалната информация от концесионния регистър за стопанисването на територия от 149 054 кв. м (дължина на бреговата линия 2172 м и средна широчина 69 м), старият концесионер е плащал по 902 761.10 лева.

Миналото  лято атрактивният плаж смени наемателя си. Той отиде... при Младен Михалев  чрез компанията му  "Булимпекс". Тя е инвеститор в хотелския комплекс "Хелена ризорт" в "Слънчев бряг" и е основана от покойния бизнесмен Младен Мутафчийски, който имаше интереси и в оръжейния бизнес, и от Младен Михалев-Маджо, който е един от основателите на СИК. В края на 2015-а общото събрание на дружеството е взело решение да удвои уставния му капитал - от 7 млн. на 14 млн. лева. В протокола е записано, че това е по предложение на акционера Младен Михалев, който  в момента  държи пряко малко над 30% от капитала. Другият голям дял от собствеността  притежава  близкото до СИК офшорно дружество "Химимпорт инвестмънт енд фъртилайзър".

През миналия януари "Булимпекс" спечели наддаването за този плаж в конкуренция с четири други фирми  с оферта  от 1.65 млн. лв. годишна такса. В конкурсната документация беше записано, че активната плажна площ е в размер на 78 731 кв. метра.

С други думи, и  тук едва ли предстоят "изненади", а още по-малко рокади - независимо от заканите на вицепремиера Валери Симеонов, че щял да разчисти групировките от Черноморието.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във