Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата не се дава, Царят не се отказва

Съдебното решение, с което наскоро бившият премиер Симеон Сакскобургготски и титулован цар беше лишен от права върху двореца  "Врана“, разбуни духовете.

Веднага след него ексмонархът не пропусна да демонстрира огорчението си с думите "омерзен съм" и зададе въпроса: "Заслужавам ли да ме лишат от моя дом и да ме заставят да напусна Родината?“ Той сгъсти  емоциите  по време на панихидата на баща си в Рилския манастир, като се оплака, че повторно ще бъде изпратен в изгнание с думите: "Питам се и доколко защитено е правото на собственост на всеки български гражданин и на чуждестранния инвеститор от подобни политически продиктувани посегателства."

В първия ден на тази седмица пък от прессекретарията му публикуваха и неговата позиция по въпроса. В нея той предупреди, че посегателствата над него "няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена". И още: "Може би много хора не ме познават и ме мерят със своя аршин. За тях искам за пореден път да заявя, че 55 години съм живял и без тези имоти. Вече се уповавам само на това, че посегателствата над мен няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена.“

Очевидно заплахата му не беше подмината и ден по-късно стана ясно, че правителството не се е стреснало особено от нея и няма намерение да предложи споразумение на наследниците на цар Фердинанд, макар че по този начин рискува държавата да бъде осъдена на солидно обезщетение. Тук е моментът да припомним, че в края на март  съдът в Страсбург разгледа три техни жалби, подадени след аналогични съдебни решения на нашите магистрати за други имоти, за които бившият премиер Симеон Сакскобургготски, сестра му Мария Луиза Хробок и техните братовчеди претендират.

Една от тях - за двореца "Кричим", беше отхвърлена като недопустима. Другите две - за наложения от парламента преди девет години мораториум и за делата за имотите "Саръгьол" и "Ситняково", са обединени. За тях съдът по правата на човека очаква становището на правителството до 13 септември. Сега се разбра, че адвокатите на държавата не само ще отхвърлят възможността за споразумение, но и щели да възразят срещу тези жалби  в Европейския съд.  Становището по тях било  почти напълно готово  и щяло да бъде изпратено там от правителствените юристи  своевременно. Най-общо в него държавата ще твърди, че жалбите са недопустими и неоснователни", съобщиха  пресцентърът на Министерството на правосъдието.

От отговора на ведомството се разбира, че царските наследници също не са предлагали споразумение. Те обаче явно очакват оферта от управляващите. Знак за това е, че в рамките на няколко дни Сакскобургготски изрази възмущението си от развоя на събитията. Малко по-рано адвокатът на наследниците на царете Борис и Фердинанд - Ели Христова, заяви, че държавата така и не им е предложила споразумения за делото в Страсбург.

Всъщност окончателното решение на правителството не би трябвало да е новина, тъй като още през декември беше ясно, че то се отказва от сделка за царските имоти. Тъй като по това време се заговори за подготвян тихомълком специален закон, правосъдният министър Цецка Цачева и регионалният Николай Нанков тогава увериха публично, че не правят нищо подмолно и че делата продължават. Нанков прибегна към тези обяснения,  тъй като изтече информация, че регионалното министерство  е поискало спиране на делата за "Врана" и за "Царска Бистрица", за да се постигне извънсъдебна спогодба след предложение на Сакскобургготски. По това време бившият правосъден министър Миглена Тачева, сега шеф на Националния институт на правосъдието, съобщи, че е  създадена работна група към правосъдното министерство (по заповед на Бойко Борисов), за да се търсят варианти за доброволно уреждане на спора, но по-късно се оказа че работата и по казуса била спряна. Явно това беше неуспешен опит за реверанс към монарха преди началото на българското председателство на Европейският съюз.

В коментарите се включи и  Владимир Каролев. Той смята, че царските имоти подлежат на реституция, тъй като те никога не са били стопанисвани от държавата. И цитира глава 11 от Търновската конституция, според която "държавните имоти принадлежат на българското царство и с тях не може да се ползват нито князете, нито техните роднини, начинът, по който такива имоти се отстъпват, и разпореждането с приходите им трябва да се определя със закон, а те да се управляват от министър".

Според него обаче в случая "Врана" нямал нищо общо с държавната собственост, а точно обратното - той означавал, че имотите от цивилната листа, които са ползвани от князете, не са били държавни, защото нито е приеман такъв закон, нито е назначаван такъв министър, нито някога в закон за държавния бюджет са били описвани разходи за имотите, ползвани от царското семейство.

В говорилнята по темата се включи и министърът на земеделието  в кабинета на НДСВ и ДПС - Мехмед Дикме. Той каза, че решението, че дворецът "Врана" не е собственост на Симеон Сакскобургготски, а на държавата, е опит той да бъде прокуден отново, още повече че той живее постоянно там и това е неговият дом. Дикме подчерта, че за всеки непредубеден е ясно, че това съдебно решение е неправомерно. И неслучайно подхвърли, че е изключително важно кой стои зад завесата и кой се страхува от царя, за да иска да го изгони от страната. Ексминитърът твърди, че държавата няма нито един документ, с който може да докаже, че е собственик на имота, а Сакскобургготски има документите, с които са купени земите.

От цялата разправия стана ясно, че досега съдебната сага с имотите е струвала на данъкоплатците над 2.4 млн. лв. за адвокатски хонорари. В същото време държавата все още не владее именията "Саръгьол" и "Ситняково", които спечели на последна инстанция, защото не е платила разноски и подобрения. Не се знае за каква сума ще претендират наследниците на царете, нито каква сума ще им присъди съдът, но е много вероятно България да изгуби делото, смята пък специалстът по дела за правата на човека Михаил Екимджиев.

В тази посока бяха и предупрежденията на бившия областен управител на София Олимпи Кътев, който преди дни посочи, че ако не се стигне до сделка, България може да бъде осъдена за милиони. Той даде пример с делата на гръцкия крал Константин и с на румънския крал Михай.

Единствената политическа позиция дойде от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов - ВМРО. Воеводите обявиха, че приветстват поредното решение на български съд в полза на българската държава срещу претенциите на Симеон Сакскобургготски. От ВМРО заявяват, че уважават историческата роля на монархическата институция в България и че въпреки многото съдбоносни грешки в новата история  царската институция е символ на българската независимост през  вековете.

"В същото време обаче ние напомняме, че огромната част от въпросните имоти са част именно от институцията, а не са лични имоти на царете. Това означава, че те принадлежат на държавата България. Това казва сега и българският съд. Освен това напомняме, че България днес е република и въпросът с имотите не може да се натоварва с някакви исторически сантименти, нито пък Симеон Сакскобургготски следва да се опитва да се представя едва ли не като безспорен цар", посочват от партията.

Воеводите призовават Симеон Сакскобургготски "да прояви благородството, за което претендира, и да се откаже от по-нататъшни претенции спрямо България".

Какъвто и да е изходът от подобни претенции, те само ще затвърдят ниското доверие на българите към Сакскобургготски и неговото неотдавнашно участие в българската политика, посочват от партията. Според ВМРО Сакскобургготски още преди десетилетия оставил българите с грешното впечатление, че няма да има никакви претенции към страната си, но сега картината се оказала съвсем различна.

Затова ВМРО още веднъж се обръща към него: господин Сакскобургготски, призоваваме Ви да продължавате да намирате начини да бъдете полезен на България, както неведнъж сте го правили, а не да бъдете полезен само на себе си, завършва позицията на партията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във