Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Дисни" купува "21 Century Fox" от Мърдок за 52.4 млрд. долара

Филмовият гигант "Дисни" потвърди, че ще придобие "21 Century Fox" от медийния магнат Рупърт Мърдок за 52.4 млрд. долара. Сделката ще бъде реализирана чрез обмяна на акции между двете компании и включва филмовите студиа на "Twentieth Century Fox Film and Television", както и част от кабелните и международните телевизионни компании на Мърдок.

Под контрола на магната ще остане мрежата Fox Broadcasting, както и телевизиите - Fox News Channel, Fox Business Network, FS1, FS2 и Big Ten Network. Те ще бъдат отделени в новорегистрирана компания. 

Мърдок и семейството му ще получат дял от 4.25% в "Дисни", която пък ще вземе 39% от британския новинарски канал - "Sky News". Впоследствие филмовият гигант ще получи и останалите 61%, за които "21 Century Fox" сключи сделка преди време. В момента сделката е проверявана от британските антимонополни регулатори.

"Придобиването на тази звездна колекция от фирми отразява нарастващото потребителско търсене на богато разнообразие от развлечения, които са по-привлекателни, достъпни и удобни от всякога", каза изпълнителният директор на "Дисни" Робърт Айгър. По искане на двата борда Айгър се съгласи да продължи работа си като председател и главен изпълнителен директор на "Дисни" до края на календарната 2021 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във