Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Димов: Ще забраним достъпа на коли до втория кабинков лифт над Банско

Ще настоявам при изграждане на втори кабинков лифт в ски зоната над Банско да се забрани достъпът до нея с автомобили. Той обяви това по време на едночасова сесия във Фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите ресорният министър Нено Димов. Министърът отговаря на въпроси на граждани за Национален парк „Пирин” чрез жива видеовръзка.

"В момента голяма част от туристите се качват в ски зоната с коли, което увеличава замърсяването в района. Разпоредил съм на ръководството на „Пирин” да прегледа пътя и щетите, които са нанесени от автомобилите”, каза Димов, цитиран от Би Ти Ви.

Министърът уточни, че допустимото строителство в рамките на парка е близо 48%, като в 45 на сто от разрешените зони е допустимо само изграждане на водохващане за питейни нужди.

„В 2% процента от територията в района над Банско е позволено строителство на ски съоръжения, подобно строителство е допустимо и на територията на 0,6% от парка над Добринище. Строителството на спортни съоръжения обхваща единствено изграждане на лифтове, влекове и ски зони. Няма да бъде допускано строителство на хотели и ресторанти”, обяви отново министърът. Също, че планът за управление на парк „Пирин” не е свързан с разрешаването на изграждане на лифтове.

Нено Димов обяви още, че към днешна дата в екоминистерството не е постъпило предложение за изграждане на втори лифт над Банско. 

На 4 януари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” и граждани ще протестират срещу изменението на Плана за управление на Национален парк „Пирин”.

Природозащитните организации смятат, че решението на правителството за разрешаване на строежа на нови ски писти и съоръжения в Пирин ще доведе до унищожаване на части от защитената територия и ще бъдат изсечени вековни гори. Според природозащитниците кабинетът разрешава строителство в 48% от територията на парка при положение, че до момента такова има само в 0.6% от нея. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във