Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Димов към екозащитниците: В рамките на "Пирин" строителството е забранено, може да празнувате

В рамките на парка всякакво строителство е забранено и никога не е било разрешавано. Всички, които протестират срещу строителството на хотели, могат спокойно да посрещнат новата година. Строителство на хотели няма. Решението на Министерския съвет е свързано с изграждане на спортни съоръжения в природния парк. Това каза екоминистърът Нено Димов по повод протестите на природозащитниците, които ще продължат и днес.

Димов съобщи, че в момента няма конкретно инвестиционно намерение за изграждане на спортно съоръжение в природен парк "Пирин". 

По думите му много трудно някой друг, освен концесионерът, може да получи разрешение за изграждането на втория лифт над Банско. "Концесионерът притежава правото на концесията и много трудно някой друг би могъл да се състезава с него:, разясни пред NOVA телевизия Нено Димов.

Екоминистърът подчерта, че Цялата ски зона над Банско представлява 2% от национален парк "Пирин", а пистите заемат 0.3% от територията на парка. По този начин той опроверга твърденяита на протестиращите, че половината парк ще бъде изсечен. 

"Втори кабинков лифт над Банско би спестил много от колите, които се качват. Това е много по-екологичен транспорт", коментира още Нено Димов

Facebook logo
Бъдете с нас и във