Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутатите приеха промени в Закона за концесиите

Срокът на една концесия не може да бъде по-дълъг от 35 години за концесия за строителство и концесия за услуги, а за концесия за ползване - 25 години. Това гласуваха депутатите, приемайки на второ четене текстове от Закона за концесиите. Има обаче и едно изключение - ако със специален закон не е предвиден друг срок.

Шефът на правната комисия Данаил Киролов (ГЕРБ) коментира, че това е един от най-дебaтираните текстове в закона. Той поясни, че управляващите са се отказали от идеята да се търси съгласие на парламента при много дълги концесии, защото са заложили горна граница за техния срок. Кирилов обясни и кое налага изключението, свързано със специален закон.

"Иде реч да се покрият онези хипотези, в които ще възникнат т.нар. свръхскъпи концесии. Предметът на концесия ще изисква по-дълъг срок на възвращаемост, с оглед на огромния обем на евентуалните инвестиции", каза Кирилов.Той поясни, че става дума за най-големите инфраструктурни проекти, ако се вземе решение те да се дадат на концесия.

"Това може да стане само ако законодателят в друг закон изрично вземе такова решение. Ако се сключва концесия за 1 млрд., 2 млрд. или 3 млрд. това е пътят", каза Кирилов.

Според приетите текстове концесиите са три вида - за строителство, за услуги и за позлване на публична държавна или публична общинска собственост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във