Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДЕЛАТА СРЕЩУ ПИРАМИДАТА МЦС - КАЛАМБУР ПО БЪЛГАРСКИ

Дружеството МЦС-България ООД е регистрирано през април 1992 г. от Софийския градски съд и негови учредители са Емил Стоилов и базираната в Залцбург - Австрия, фирма МЦС. Тя държи 90% от капитала на МЦС-България и се представлява от Феодор Чихи. Брат му Роналд Чихи е бил негов пълномощник у нас. Останалите 10% от капитала на дружеството са собственост на Емил Стоилов, който е и негов управител. През март 1993 г. МЦС-България е пререгистрирана като финансова къща, която получава лиценз от управителния съвет на БНБ, председателстван по онова време от проф. Тодор Вълчев.
През тригодишния период на своята дейност МЦС-България ООД е сключвала договори за кредит, за участие в колективна инвестиционна схема и за доверително управление на чуждестранни активи с хиляди доверчиви клиенти. Фирмата е привличала наивниците с обещаните високи лихвени проценти. Най-любопитното е, че събраните средства са изнасяни в куфарчета през границата от специални куриери, които са изпращани от МЦС, Залцбург.
Свидетели по делото твърдят, че с парите австрийската фирма, чийто президент е бил германският гражданин Моцкус Мюлер, е закупувала недвижими имоти в САЩ.
Българската пирамида прекратява операциите си в средата на май 1995 г., като ужилва хиляди свои клиенти. Едва месец по-късно УС на БНБ отнема лиценза на МЦС-България за финансова къща. Парите обаче са изчезнали и едва ли някога ще бъде установено къде са изтекли.

Близо една година делото срещу Емил Стоилов и германските граждани Феодор и Роналд Чихи - и тримата съдружници и шефове на финансовата пирамида МЦС-България ООД, не може да се гледа в Софийския градски съд. Причината е, че съдия г. Георгиев на два пъти го връща на прокуратурата и следствието за доразследване.

Фараоните са обвинени

че от пролетта на 1992 г. до края на май 1995 г. са измамили клиентите на МЦС-България ООД и са им нанесли щети в размер на 280 910 111.41 стари лева, които са присвоили като длъжностни лица.
По следственото дело, което започва в края на юни 1996 г., в продължение на три години и половина са разпитани около 4700 пострадали клиенти на пирамидата, събрани са 123 тома доказателствен материал, а разходите по делото са 2 344 000 стари лева.
През март 2000 г. обвинителният акт срещу Стоилов и братята Чихи е внесен в съда, но в средата на март съдия Георгиев го връща на прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения. Тя от своя страна препраща акта в Специализираната следствена служба за отстраняване на посочените от съдията пропуски. Магистратът е констатирал, че правата на обвиняемите германци - да участват и да се защитават в наказателния процес, са нарушени. Той е на мнение, че задочно производство срещу тях не може да се провежда, тъй като местопребиваването им в Германия е известно. Така че следствието е трябвало да ги призове и да им предяви материалите от предварителното разследване.

Следователите протестират

срещу тези указания на съдията, тъй като според тях материалите от предварителното разследване са предявени по съответния ред и на тримата обвиняеми, включително и на германците. Що се отнася до възможността братята Чихи да бъдат доведени в България за разпит и съд, следователите твърдят, че конституцията на всяка една нормална страна (включително и на България) забранява нейни граждани да бъдат предавани (депортирани) за разпит и съд в друга държава.
За да изпълнят указанията на съда обаче, служителите на следствието изпращат по официален път призовки на братята Чихи в Германия да се явят пред Специализираната следствена служба като обвиняеми.
В началото на август 2000 г. криминалната служба на Дюселдорф, чрез посолството на Германия у нас, уведомява българската Специализираната следствена служба, че призовката е връчена на Феодор Чихи. Той обаче отказал да подпише потвърждението за получаването й. Роналд Чихи пък въобще не е открит на адреса, който е посочил като постоянен, а Феодор е отказал да съобщи къде се намира брат му.
Следствието решава, че е изпълнило всички указания на съдията и връща обвинителното заключение срещу братята Чихи и Емил Стоилов, с мнение, че германците трябва да бъдат обвинени и съдени задочно. Прокуратурата отново внася обвинителния акт в Софийския градски съд.
В края на 2000 г. обаче

магистратът Г. Георгиев отново връща

делото за доразследване. Мотивите му и този път са, че следствието и прокуратурата не са предприели всички необходими действия за редовното призоваване на братята Чихи и че не са събрани всички необходими документи, които да създадат предпоставки германците да бъдат съдени задочно в България. Така се създава впечатлението, че съдът въобще не бърза да се занимае с делото срещу създателите на въпросната финансова пирамида. Шефовете на следствието пък имат намерение да запознаят със случая правосъдния министър Теодоси Симеонов.
Междувременно на ощетените клиенти им остава единствено да се надяват, че виновниците за това ще бъдат наказани от българското правосъдие, но и то вече започва да ги разочарова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във