Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДА КАЖЕМ СБОГОМ НА БУЛГАРТАБАК

Ези - Булгартабак Холдинг няма да се приватизира, тура - Булгартабак Холдинг ще се приватизира, ама по-късно. Залаганията могат да започнат. Само че преди да заложите, трябва да имате предвид, че в момента управляващата коалиция се състои от две партии, които години наред осуетяваха раздържавяването на тютюневия холдинг (БСП и ДПС), и от трета, която два пъти допусна това осуетяване (НДСВ).
БСП винаги е предпочитала да няма такава приватизация. Въпреки че понякога даваше надежда, че ще има, но по-късно. ДПС пък е обвързана емоционално и финансово с холдинга - от една страна той й е нещо като касичка (чрез дистрибуторите на цигари), а от друга - чрез него управлява избирателите си. НДСВ пък просто се провали в двата си опита за приватизация и едва ли ще има сили да се пребори за трета продажба.
Сега раздържавяването на Булгартабак Холдинг се превръща в мисия невъзможна.
В писмо до парламентарната Комисия по бюджет и финанси мениджърите на Булгартабак холдинг предупреждават, че се налага ликвидирането на двете цигарени фабрики - Слънце Стара Загора БТ и Пловдив БТ. Причината за това са драстично увеличените ставки на акцизите, които ще доведат до скок в цените на цигарите с около 80 процента. В резултат вътрешният пазар ще се свие с около 30% (от 20 хил. до 13 хил. тона). Ликвидирането на двете цигарени фабрики пък ще намали приходите на Булгартабак с около 100 млн. лв., се казва още в писмото, а в държавния бюджет ще влязат с 27 млн. лв. по-малко.
Благоевград БТ и София БТ не работят с пълния си капацитет, но имат възможност да увеличат производството си, така че да задоволят изцяло българския пазар, както и да си потърсят още външни пазари. Според изпълнителния директор на Булгартабак холдинг Георги Костов в момента Благоевград БТ изнася около 15-20% от своята продукция, а София БТ значително по-малко.
Контрабандата е другата опасност, с която холдингът трябва да се справи. Тя със сигурност ще придобие застрашителни размери, тъй като вносните цигари без бандерол ще станат по-евтини от българските. Това ще доведе до намаляване и на постъпленията в бюджета - както от акциз заради намалените продажби на български цигари, така и от контрабандните цигари, които се продават дори без задължителния бандерол.
Изброените обстоятелства предвещават тежки времена за холдинга, в чийто борд остана само един от двамата изпълнителни директори - Георги Костов. Само преди седмица Илия Калоферов напусна потъващия кораб, за да го замени (според запознати) с удобно кресло в транспортното министерство.
Заместник-председателят на бюджетната комисия и депутат от ОДС Мартин Димитров каза пред репортер на в. БАНКЕРЪ, че е внесъл питане към министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за бъдещето на холдинга. Впрочем нещата може би ще се изяснят до 30 октомври, когато проектозаконът за бюджет 2006 г. ще бъде внесен в парламента. В приходната му част би трябвало да залегне и сумата, която се очаква от приватизацията (включително и на Булгартабак).
Възможните пътища, по които може да тръгне холдингът, се броят на пръсти: остава държавен, София БТ и Благоевград БТ се приватизират (чрез конкурс, търг или на борсата) преди приемането ни в Европейския съюз, дружествата се раздържавяват след 2007 година.
През последните седмици Румен Овчаров на няколко пъти подхвърли, че до края на годината ще бъде изготвена нова стратегия за приватизацията на холдинга. Това е просто отлагане във времето, реагираха анализатори.
Ако се случи така, това отлагане ще доведе не само до рухването на Слънце Стара Загора БТ и Пловдив БТ, но и на стълбовете Благоевград БТ и София БТ. Оставането на цигарения монополист в ръцете на държавата е равносилно на фалита му, единодушни са експертите. Печалбата на двете предприятия неминуемо ще падне и те ще намалят значително своята конкурентоспособност. А според икономиста от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев, след като няма промяна в политическия стимул, приватизацията ще си остане химера. Според Ганев, ако не се продаде до 2007 г., дружеството ще остане държавно и ще се превърне в каса, която плаща пари на определен електорат. Той обясни, че тогава дори да има политическа воля за продажбата му, интересът към него ще бъде много по-слаб и съответно приватизационната му цена ще бъде много ниска. Това ще позволи в конкурса или в търга за холдинга да влязат подбрани купувачи (или такива със съмнителна репутация), които са далеч от авторитетните световни играчи в бранша. А едва ли някой би се учудил, ако това се окаже сценарий за обезкървяването на холдинга до такава степен, че да загуби способност да привлече стратегически инвеститори и да бъде вкаран в ръцете на наши хора. Но и без подобна теория на конспирацията гибелта на холдинга изглежда близка.
Според икономисти единственият шанс на цигарените фабрики е те да се продадат през борсата. Колкото и невероятно да звучеше преди месеци този начин за продажба, сега той изглежда най-изгоден. Според директора на Института по пазарна икономика Красен Станчев, ако правителството иска да спаси отрасъла, би трябвало да освободи цените при изкупуването на тютюна и най-сетне холдингът да отхвърли воденичния камък, наречен социални ангажименти. Впрочем тютюнопроизводството няма ясно бъдеще и в Европейския съюз, където предстои да бъдат намалени субсидиите за тютюнопроизводителите.
БСП и ДПС едва ли ще допуснат да го сполети подобна съдба. Да не забравяме, че в началото на годината червените депутати и хората на Доган поискаха главата на тогавашния икономически министър и вицепремиер Лидия Шулева именно заради опита за приватизационна сделка с Бритиш Американ Табако. Тя бе провалена точно преди финала й с мотива, че е неизгодна за България. Оказа се обаче, че най-вероятно това е бил последният шанс да се вземат 200 млн. евро за тютюневите дружества. И след като изпъдихме Дойче Банк и Бритиш Американ Табако, може и никой повече да не похлопа на вратата.
А иначе тютюневата индустрия е една от най-доходоносните в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във