Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЧЕЗ се връща в дневния ред

Гинка Върбакова

Продажбата на активите на ЧЕЗ в България постепенно се завръща в центъра на общественото внимание след кратката пауза, осигурена най-вече от вялото парламентарно "разследване" на специално сформираната за целта анкетна комисия. В рамките на един месец всичко около сагата притихна, но в последно време новини идват както от Прага, така и от София. 

През седмицата Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) най-после се захвана с проверката на сделката между "ЧЕЗ Груп" и "Инерком" на Гинка Върбакова, за която бе известена още през март. Тримесечното забавяне бе обяснено с изискването за допълнителни документи от кандидат-купувача. Антимонополистите ще проверяват за концентрация на пазара на електроенергия, ако сделката, която включва седем дружества от групата на ЧЕЗ ("ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Трейд България", "Бара Груп"  и "Фри Енерджи проджект Орешец"), бъде финализирана.

За някои експерти обаче изходът от проверката е предизвестен - КЗК няма да блокира сделката, защото "Инерком" няма да има господстващо положение на енергийния пазар. В следващите месеци обаче проблем може да възникне с финансирането от страна на Гинка Върбакова и нейната компания. Откъде те ще намерят средствата, за да придобият активите на ЧЕЗ, оценени на 360 млн. евро, засега е пълна мистерия. Конкретна информация не постъпи и в парламентарната анкетна комисия. На едно от последните й заседания сътрудниците на Върбакова отново отказаха да разкрият какво се случва с парите, необходими за осъществяване на "операцията", позовавайки се на търговската тайна. Към края на април кредитът все още се договаряше и екипът на "Инерком" увери, че имената на финансиращите банки щели да станат известни преди приключването на сделката и прехвърлянето на акциите.

Всъщност "Инерком" вече разполага само с няколко месеца да осъществи плащането, в противен случай чешкото енергийно дружество ще започне преговори с втория в класирането India Power. 

Междувременно в надзорния съвет на "ЧЕЗ Груп" настъпиха кадрови промени, инициирани от правителството на Андрей Бабиш. Чешката държава може да направи рокадите, тъй като е мажоритарен собственик със 70% дял. В края на миналата седмица агенция "Ройтерс" съобщи, че за председател на надзора в Прага е назначен Любомир Лизал, който преди е бил в управата на чешката централна банка. Той замени на тази длъжност Вацлав Пачес. По настояване на управляващата партия бяха сменени още двама членове на съвета. В него влязоха Карел Тул, който дотогава е заемал висок пост в Министерството на финансите, както и Отакар Хора от одитната комисия на чешката енергийна фирма. Според чешки анализатори рокадите са се подготвяли още от миналата година, когато партията на Бабиш спечели мнозинство на парламентарните избори, а самият той бе избран за премиер.

При всички положения ще е интересно да се види как новият надзор ще подходи към сделката с "Инерком" след вдигналия се шум в София и Прага. 

Вниманието, разбира се, ще бъде насочено и към действията на Комисията за енергийно и водно регулиране, която с последните промени в Закона за енергетиката получи нови правомощия. Регулаторът вече може да се произнася по сделки, когато има прехвърляне на над 20% от акциите на енергийни дружества. Депутатите обаче не записаха критериите, по които ще се вземат такива решения, което сякаш бави действията на КЕВР. 

В интервю за "БАНКЕРЪ" един от вносители на промените - Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", обяви очакванията си проверката на комисията да започне бързо и в крайна сметка именно тя да установи произхода на финансирането. "В момента ние имаме "нероден Петко". Имаме една г-жа Върбакова, която обикаля и казва "ние си търсим финансиране". В света няма такава сделка, и то с публична и държавна компания, каквато е ЧЕЗ, която да се осъществява, без да има някакви твърди договорки за финансирането. Има подписан договор, но няма уважаваща себе си компания в света, която би го подписала  без някакви неотменими банкови гаранции. А купувачът такова нещо няма", обясни Веселинов. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във