Банкеръ Daily

Горчиво

Чашата на несъстоятелността, сервирана с дълг от 100 милиона

Продава се имуществото на един от наследниците на русенския "Прециз интер холдинг" – "ПИХ индъстри"

S 250 b93dc23d 7d6c 4227 9ab4 7da59a243821

След дълги съдебни битки по  дело за  несъстоятелност  имуществото на един от наследниците на някога печелившото русенско предприятие "Прециз интер холдинг" - акционерното дружество "ПИХ индъстри",  е обявено на търг.

На 28 август синдикът на реално  фалиралата още преди три години компания -  Димитър  Смиленов,  е обявил пет търга за продажбата на остатъците от предприятието. Общата стойност на продаваните активи е

около 10 млн. лева

Наред с триетажната битова  сграда, разположена върху  2724 кв. м  в имот с площ 11 836.71 кв. м, ще се разпродават и инсталациите, и производствените линии на предприятието.

Наддаването за сградата ще започне от начална тръжна цена  368 243 лв., което представлява   80 на сто от оценката й, става ясно от обявлението на синдика.

Най-скъпата част от активите на предприятието обаче са машините, крановете  и инструменталната екипировка на предприятието, които са оценени на 7 886 383 лева.

Линията за електрическо заваряване на тръби  заедно с инструменталната екипировка към нея са оценени на  1 358 896 лева.

Другите два търга са за специализираната техника на предприятието и са за  малко над половин милион лева.

Историята на това инак добре работещо допреди години предприятие не се различава от повечето  до болка познати  примери на приватизацията у нас, при която  макар и напазаруван  без пари завод  не само не оцелява, но оставя след себе си дългове за милиони.  Тя започва  през 1987-а  в село Иваново, близо до Русе. По това време е създадена държавната фирма "7 ноември", която има една линия за производство на тръби и 29 служители.  Негов генерален директор е Гено Генов (вече покойник).

По изпитания метод на прехода

- промяна на собствеността чрез приватизация от работническо-мениджърско дружество,  през 1996-а директорът се сдобива с предприятието  срещу скромните 22 хил. лева. Генов  участва като акционер и в много други фирми. Той създава и ново производство на територията на някогашния Комбинат за тежко машиностроене в Русе, който по това време е бил обявен в ликвидация. През 2002-а се явява и на изборите за кмет на града като независим кандидат, подкрепен от БСП, ДПС и НДСВ и лично от бившия  кмет и тогавашен министър на държавната администрация Димитър Калчев.  Това не е случайно -  Калчев е бил съдружник на Генов във фирмата "Крамс", чиято основна дейност е производство на стоманени тръби. Израстващият по това време русенски предприемач  сам финансира кампанията си, а в предизборните си изявления наблегна на факта, че  е върнал сина си от чужбина, за да работи в България. Това обаче не му помага особено и той губи от съгражданката си Елеонора Николова, кандидат на СДС. След изборите той  отново съсредоточава усилията си върху бизнеса и - в интерес на истината,  постиженията му в тази област са доста впечатляващи. Възходът на "Прециз интер холдинг" е значителен. Приходите на компанията нарастват от 21 млн.  през 2002-а  до впечатляващите  152 млн. лв. през 2008 година.

Бизнесът на дружеството се разраства, а както може да се очаква, банките се отнасят доста благосклонно към него. То получава безпроблемно

кредити за милиони

През 2007-а служителите на групата са над 1000 души, а според хората,  работили там по това време, условията били доста добри. Работниците получавали допълнителна заплата за Коледа, безплатен транспорт и храна в столовете в Иваново и в Русе.

Само  че съдбата се оказва не толкова благосклонна към него. За съжаление през февруари 2008-а тя слага край на земния  път на Генов и  бизнесът му е поет от сина му Стоян. По това време холдингът работи на пълни обороти и изнася над 70% от продукцията си. Тогава групата е сред стоте най-големи фирми в страната. Но със задълбочаването на финансовата криза поръчките намаляват, а оттам и приходите. Продажбите на "Прециз интер холдинг" за 2009-а се сриват с почти 50% спрямо предишната година. Според  отчетите  на компанията в Търговския регистър краткосрочните й задължения в края на 2009-а  са скочили от 29 млн. на 78 млн. лева. Банките започват да си търсят вземанията. Отделно доставчици и партньори на групата не получават плащанията си с месеци. Частни съдебни изпълнители започват да описват имуществото на холдинга, за да го продават по искане на кредитори.

Очевидно е, че  наследникът на създадената от предприемача Генов империя  - Стоян, не успява да се справи с предизвикателството и компанията

се отправя  към неизбежния  си край

Две години по-късно групата, която вече е обкръжена от недоволни кредитори, започва  да прехвърля   активи в нови фирми. През пролетта на 2010-а  са създадени две нови компании - "ПИХ индъстри" и "ЕМ комерс 10". И двете са със сходен  предмет на дейност като този на "Прециз интер холдинг". И в двете са прехвърлени активи от холдинга, вероятно в опит да бъдат скрити от кредитори. В тях  са преназначени и служителите на групата.

В "ПИХ индъстри" директори са Стоян Генов и сестра му Иванка, както и производственият директор на "Прециз интер" Валентин Ботев. Втората фирма е собственост на австриеца Роберт Михаел Шрам, който е представляван от Венелин Стоянов Василев, но  и двамата не са свързани лица със Стоян Генов. В първата фирма са апортирани имоти на "Прециз интер холдинг" за 48 млн. лева. По-късно австриецът става  и основен акционер в "ПИХ индъстри".

Прехвърлянето на собственост продължава и след това. От последния списък на акционерите, присъствали на общото събрание през 2015-а, става ясно, че 99.9 % от акциите на "ПИХ индъстри" се представляват  от едноличното дружество с ограничена отговорност "ЕМ комерс 10", собственост на Роберт  Шрам и на Венелин Василев, който притежава... една акция.

Към днешна дата самото "ЕМ комерс 10" също е със запорирано имущество.

От края на 2015-а  "ПИХ индъстри" поема по пътя на несъстоятелността. Ако се съди  по приетия от съда списък на кредиторите му, задълженията на дружеството  само към "Уникредит Булбанк" АД

са в  размер на 54 335 410.47 лева

Към тях са прибавени и над 3.5 млн. лв. дълг към "Уникредит лизинг".

Други 36 621 363.45 лв. са записани като дължими към "Райфайзен банк България". Към тях са прибавени дълговете към "Райфайзен лизинг България"  за 795 864.52 лева.

Присъденото на националната агенция по приходите е в размер на 2 654 895.38 лева.

Простата сметка показва, че става дума  за дългове от близо 100 млн.лева.

Можем да се досетим каква част от тези, записани на книга вземания, ще могат да бъдат прибрани, ако все пак се яви купувач на продаваното от синдика имущество...

Още преди две години частни съдия-изпълнители правят  опити да възвърнат част от сумите, които дължи  фирмата майка  "Прециз интер холдинг" чрез разпродажба на имущество и на имоти  на затъналото в дългове дружество, но очевидно опитите им са се оказали не съвсем успешни.

От тогавашните обявления  в регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители става ясно още, че по това време съдия-изпълнител Иван Хаджииванов е обявявал  за продажба термичния цех на компанията, разположен на площадката на бившия Комбинат за тежко машиностроене в Русе. Началната цена е била определена на близо 1 млн. лв. без терена. В същото време обаче имотът е бил ипотекиран в полза на "Банка ДСК" за сумата от 1.7 млн. евро. Технологична линия за производство на алуминиеви тръби и профили МТМ също е била сред обявеното за разпродажба имущество на холдинга  от същия съдия-изпълнител. Тя пак е заложена в полза на "Банка ДСК". Стартовата цена за продажбата на линията по това време е 1.2 млн. лева.

Заради дълговете на холдинга към "Алфа банк" пък са били  продавани и моторни превозни средства - стари леки автомобили Ford и Volkswagen, "Лада Нива", Оpel Cadet, а също и камиони и автобус. Сред колите е и Аudi S8, произведено през 2006-а, чиято начална цена е била 26 хил. лева. Това по информация на запознати  е бил личният автомобил на Стоян Генов. По това време се продава   и земеделска земя, но чрез съдия-изпълнителя Милкана Македонска. Тя се опита да продаде  и  400 акции от "Прециз интер холдинг", чиято  начална цена е била  300 хил. лв., което означава, че  единична цена на акция е била определена на 750 лева.

Самият холдинг също е обявен в несъстоятелност. Останалото в него имущество, което към датата на несъстоятелността той е притежавал,  също е обявено на търг, но през месец септември.

Ако съдим от  списъка на кредиторите на холдинга, който е одобрен от съда и е публикуван през  2012-а, и в който са включени няколко банки и десетки  фирми доставчици и изпълнители,  натрупаните му задължения по това време са надхвърляли доста над 100 млн.лева.

Какво ще се случи след предстоящите  търгове  можем само да гадаем. А на кредиторите да съчувстваме, че ще трябва  да изпият до дъно горчивата чаша на несъстоятелността, сервирана им от този длъжник.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във