Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Бързо, по-бързо, най-бързо...

Технологиите се развиват и им отнема все по-малко време, за да завладеят пазара. Старите телефони например навлизаха в домовете на хората в продължение на половин век. Мобилните устройства напълниха света само за десетилетие. А на смартфоните им бяха необходими по-малко от пет години, за да се появят в ръцете на милиарди хора.

Всъщност интернет тракерът GSMA отброява активните мобилните устройства на 7.58 милиарда, докато световното население е около 7.3 милиарда. Според Глобалната прогноза за трафик на мобилни данни на Cisco до 2019 г. на всеки човек по Земята ще се падат по 1.5 мобилни устройства. 

Изключително бързо расте и глобалният трафик на мобилни данни. Прогнозите са, че той ще се увеличи почти десетократно до 2019-а. Тогава месечното потребление ще достига 24.3 екзабайта. При това положение сравнения с каквито и да е предишни периоди са направо безсмислени.

Основната причина за ускоряването на трансфера на данни е по-бързата скорост на интернет връзката. Тя ще се увеличи повече от два пъти в следващите четири години, като средната й стойност ще достигне близо 4 мегабита в секунда (Mbps). 

Почти три-четвърти от световния мобилен трафик на данни ще бъде формиран от видеоматериалите, чийто обем, според Cisco, ще се увеличи 13 пъти до 2019-а.

През 2014 г. общият обем на пазара на телекомуникационни услуги достига 1.626 трилиона щатски долара. По данни, отчетени от една от основните световни аналитични компании Gartner Inc7, миналата година е била поредната, през която пазарът отбелязва спад - с 0.1% спрямо 2013-а.

Въпреки това, според отчетите на Международния телекомуниакциянен съюз (ITU) броят на абонатите на мобилни услуги е почти равен на световното население - 7.1 милиарда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във