Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Българска роза" - Карлово увеличава износа си за Китай на розово масло и козметика

"Българска роза" АД - Карлово ще увеличи износа си за Китай на розово масло и козметика. Това става възможно, след като днес бе подписано петгодишно споразумение с китайската козметична корпорация "Бейджин Фангкаоцян Козметикс Трейдинг Ко", съобщиха от българската фирма.

Предвижда се изнесената за Китай продукция на карловското предприятие да достигне до 40 млн. лева в дългосрочен план. Договорът бе подписан от президента на китайската козметична корпорация г-н Бен Мингджи Ду и от Боряна Кралева, прокурист на "Българска роза" АД в присъствието на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и президента на Конфедерацията на труда "Подкрепа" Димитър Манолов.

Събитието се състоя в рамките на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните от инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа "16+1", на която София е домакин.

"Българска роза" АД, която тази година празнува 70-я си юбилей, е наследник и последовател на старите традиции и опит в производството на етерични масла и други натурални продукти. Предприятието е основано през 1947 година в сърцето на прочутата Розова долина, чийто климат и надморска височина са перфектно място за етерично-маслени култури.

Предприятието произвежда розово и лавандулово масло, както и натурални дестилационни води - розова, лавандулова, лайкова, маточина, мента и други. В асортиментата листа на Българска роцза влизат и продукти на парфюмерийната козметика (кремове за лице и тяло, шампоани, балсами, лосиони, глицеринови сапуни и др.), парфюмерийни композиции за нуждите на: парфюмерийната и козметичната промишленост и за производството на почистващи препарати. Предприятието създава и фруктови есенции и аромати за хранително-вкусовата промишленост.

"Българска роза" е сред основните доставчици на розово масло за парфюмерийните къщи в козметичната столица на Франция - Грас. Всяка година с българско розовото масло, две трети от големите парфюмерийни къщи в света произвеждат над 2.3 млн. парфюми. Козметичните продукти фирмата се изнасят освен в цяла Европа, и в Китай, Виетнам, Южна Корея, САЩ, Русия, Австралия, Япония, Сингапур, Филипини и др. страни.

Компанията е член на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската национална асоциация Етерични масла, парфюмерия и козметика и на Международната федерация на производителите на етерични масла и аромати (IFEAT). Марката "Българска роза" - Карлово е носител на златни медали от редица международни изложения. Дружеството е първият притежател на защитено наименование за произход "Българско розово масло" от българското патентно ведомство.

"Българска роза" АД е публично дружество с над 1600 акционери. Акциите му се търгуват на "БФБ-София" на Неофициален пазар. Основнен акционер в дружеството е "Стара планина холд" АД с 49.99% от капитала. "Гарант-5" ООД притежава 32.94%, а свободно търгувани са 17.06% от книжата с право на глас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във