Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България подписа меморандум за по-евтин роуминг и със Сърбия

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и сръбският му колега Расим Ляич подписаха Меморандум за намаляване на международните тарифи за роуминг между двете държави.

Документът бе парафиран в присъствието на българският премиер Бойко Борисов, президента на Сърбия Александър Вучич, премиера на Гърция Алексис Ципрас и министър-председателя на Румъния Михай Тудосе, в рамките на провелия се днес в Белград Съвет за сътрудничество на високо равнище между четирите държави.

Споразумението предвижда страните да насърчават мобилните оператори да се договарят помежду си, така че роуминг услугите да поевтинеят. От това ще се възползват близо 14 милиона граждани на двете държави.

Сърбия е втората държава от Западните Балкани, с която се подписва такъв меморандум. Това е поредната крачка към изпълнението на един от основните приоритети, за които страната ни ще работи в рамките на председателството на Съвета на Европейския съюз – комуникационна свързаност между Западните Балкани и държавите членки.

Цените за услуги в роуминг между България и Сърбия варират от 2,99 лв. до 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт и са едни от най-високите в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във