Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България изразходва 1,4 на сто от БВП за отбрана

България изразходва 1,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана. Това съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов в кулоарите на срещата на министрите на отбраната от НАТО, цитиран от БТА.

"Решението на пакта за сътрудничество с ЕС за развитие на инфраструктура с двойно предназначение не касае допълнителни разходи за нашата страна. Става дума за преодоляването на законодателни пречки пред бързото движение на военни сили в Европа. По отношение на България не виждам необходимост от допълнителни разходи", каза вицепремиерът.

Каракачанов заяви също, че България не трябва да губи позициите си като страна производител на атомна електроенергия. "От водеща страна, в момента изоставаме, а след 15 години от износител ще се превърнем във вносител на електроенергия, посочи той. Проектът за АЕЦ "Белене" винаги е бил защитаван от мое име и от името на партията, която представлявам. Мисля, че правителството намери правилно решение, което предложи на парламента и парламентът вчера го одобри", добави вицепремиерът в отговор на въпрос. 

"Въпросът с АЕЦ "Козлодуй", дори да се удължи още срокът на реакторите, има край. От монополист износител на електроенергия на Балканите, ще се превърнем в консуматор. Защо - защото има някакви политици, бих ги нарекъл "псевдополитици", в България, които чисто идеологически, без да разсъждават за интересите на държавата, си играят на леви и десни, на русофили и русофоби, и по този начин търсят евтини политически дивиденти", коментира Каракачанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във