Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БСП плаши, че Летище София може да се превърне в помощно

Ако Летище София бъде отдадено на концесия на южна на България държава, има опасност да се превърне в помощно летище, освен вдигането на таксите за пътниците, коментира говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева на брифинг в парламента. 

„Министерският съвет и Министерство на транспорта отказват да предоставят на българския парламент информация за условията на отдаване на концесия на Летище „София”, както и за докладите и анализите, които Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие са направили за състоянието на летището.", заяви Йончева.

По думите й това е неприемливо и показва, че тази концесия е нагласена и има предварително избран победител. „Летище „София” е печелившо и трябва да се запитаме- кое налага едно печелившо предприетие да бъде отдадено на концесия, особено когато касае и българската национална сигурност”, подчерта тя.   

Йончева заяви, че се е появила информация, че се подготвя спечелването на тази концесия от една съседна на България държава. „Получихме информация, че се готви драстично съкращение на служителите на летището, които са били заплашвани да мълчат, за да не бъдат уволнени още сега, както и за увеличение на цените на услуги”, коментира говорителят на парламентарната група на левицата.

Елена Йончева заяви, че БСП ще обжалва във Върховния административен съд отказа на правителството да предостави на българския парламент информация за условията на концесиониране на Летище „София”. „Днес внесохме проект на решение, с което да се възложи на Министерство на транспорта да прекрати откритата вече процедура на концесията. Подготвяме законодателни промени, с които да се забранява обектите, които касаят българската национална сигурност и такива, които са в списъка на забранените за приватизация обекти, да бъдат отдават на концесия”, информира Елена Йончева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във