Банкеръ Weekly

Banker Energy

Борсата - панацея или не?

На закрито заседание на 11 ноември  Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно решение за изменение и допълнение на правилата, с които се регламентира създаването на енергийната борса. Стартът й е насрочен за 8 декември, като първоначално тя ще работи в тестов режим и в нея ще могат да се включат само фирмите. До 1 януари пробите трябва да са приключили, а от пролетта на следващата година новата за страната структура ще е достъпна и за битовите клиенти.

На този етап цялостната схема за либерализацията на енергийния пазар все още не е съвсем "избистрена". 

Конкретните детайли ще станат ясни 

в подготвяния в момента доклад на Световната банка. Според първоначалните препоръки процесът трябва да върви бавно и поетапно, в период от шест месеца, за да могат битовите потребители да се адаптират. Междинният доклад на международната финансова институция се очаква да бъде готов към края на ноември.

Иначе схемата на работа на борсата ще е приблизително следната: Борсов оператор ще е "Българската независима енергийна борса" (IBEX) -  дъщерно дружество на Българския енергиен холдинг. По настояване на Брюксел то ще бъде прехвърлено към Министерството на финансите, за да се прекрати наказателната процедура срещу държавата за злоупотреба на холдинга с монопол. На базата на подписано партньорство с водещата борса Nordpool скандинавците ще отговарят за обработката на офертите и техническата поддръжка на тържището. Всичко останало: като надзор, развитие, привличане на  участници и тяхното обслужване, сетълмент, управление на риска и фактуриране, ще е в ръцете на българската  фирма. 

Етапите за включване в търгуването ще са няколко. На първо място ще е необходимо всички участници да се впишат в регистър и да предоставят обезпечение. Преминалите тази фаза ще получат потребителско име, временна парола, както и специално устройство, което ще генерира кодовете за участието в наддаването. След това следва обучаването на поне двама отговорници по търгуването и получаването на сертификат. Накрая се подписват договорите. 

Сделките ще се извършват целогодишно, ден за ден, при все че играчите ще могат да подават офертите си две седмици предварително. Предложенията ще постъпват в електронен формат и по време на търговските сесии ще се сключват контракти за всеки от общо 24-те периода, на които е разделена една борсова сесия. При необходимост офертите ще се променят и анулират до 12 ч. централно европейско време. После, на базата на подадените заявки за продаване и за купуване на електрическа енергия, ще се формира т.нар. клирингова цена за осъществяване на търговията. Всичко ще приключва в 14 ч. централно европейско време, след което ще се пристъпва към изпълнението на заявките и доставката на закупената електроенергия от страна на Енергийния системен оператор, ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго Про". 

Всъщност дали ще просъществува тържището ще зависи най-вече от неговата ликвидност - колко участници ще се включат и какви количества електроенергия ще се търгуват там. За самото влизане в играта  ще се плаща еднократна сума, годишна такса за участие, такса върху оборота и още една върху сетълмента. Сега се обсъждат две опции. Първата е за нулева годишна такса и по-висока такса върху оборота, а втората е годишната такса и тази за оборота да са еднакви. Началната такса за участие в Румъния например е 100 евро, докато в Австрия, Чехия, Германия и Франция тя варира от 15 до 25 хил. евро. По този повод Мартин Георгиев от Асоциацията на търговците на енергия предупреди, че ако таксите за участие бъдат твърде "солени", фирмите могат да предпочетат пазарите в съседните държави. 

За да се предотврати негативният сценарий с липса на ликвидност, с квоти електрическа енергия на борсата ще се включат  и държавните дружества - ТЕЦ "Марица-изток 2" и Националната електрическа компания, а по-късно и АЕЦ "Козлодуй". Представители на най-голямата въглищна централа обаче отбелязаха, че са притеснени от твърде кратките срокове и че все още не им е съвсем известно какво точно предстои. Ситуацията наистина е за притеснение, защото - ако производителите не направят графиците си за производство, както трябва, енергията, която не успеят да продадат, ще се плаща по-изключително неизгодната цена за регулиран пазар. 

Разбира се,

най-големият проблем си остават

многобройните дългосрочни договори за задължително изкупуване на електроенергията, сключени с двете частни централи в комплекса "Марица-изток", с производителите на зелена енергия, заводските централи и топлофикациите. Всички тези производители на практика няма да имат никаква изгода да излязат на свободния пазар, тъй като така или иначе си получават своето от предвидената по закон преференциална цена. 

"По този начин нашият либерализиран пазар тръгва на един крак, защото 85% от количествата електроенергия са обвързани. Да не говорим, че самата борса е организирана само по модела "ден напред", което означава, че дългосрочните договори, сключвани от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" за седмица, месец и година, си остават "на тъмно". Положителното все пак е, че поне цените, на които се търгуват еднодневните контракти, ще станат публични, но за да проработи наистина борсата, е необходимо да се решат и останалите проблеми", каза за в."БАНКЕРЪ" председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. 

С две думи, поне първоначално,

не бива да възлагаме големи надежди 

на "Българската независима енергийна борса". От самото дружество признават, че нагласите им са първоначално да се търгуват свободно едва между 5 и 10 на сто от потреблението на ток у нас, или около 300-400 мегавата.  "Хората трябва да разберат, че електроенергийната борса ще работи в техен интерес и въвеждането й е абсолютно необходимо. В противен случай свиването на регулирания пазар ще доведе до промяна в цената на тока. Не може да кажем със сигурност какви точно ще бъдат последиците за битовите потребители. Идеята на борсата е, че битовите потребители не би трябвало да са подложени на сериозни промени в цената на тока", смята председателят на КЕВР Иван Иванов. А дали ще стане така - предстои да видим догодина. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във