Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов разпореди да се спре решението за строителство на „Силистар“

Премиерът Бойко Борисов разпореди на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да предприеме всички законови мерки, за да спре изпълнението на решението на Общинския съвет-Царево във връзка с казуса „Силистар“.  Миналата седмица на сесия в Царево съветниците одобриха докладна на кмета за изработване на проект за план за застрояване на 22 дка в Силистар – бивш свинарник. Мотивът на съветниците e да възстановят пътя до плажа, който попада в частен имот.

Областният управител ще упражни своите правомощия за контрол по законосъобразност на решението след постъпване на протокола от заседанието в Областна администрация. Ще бъде преценена възможността за връщане или оспорване пред съда на решението. Разглежда се и алтернативата да бъде сигнализирана Окръжна прокуратура.

По-рано бе съобщено, че общинските съветници в Царево са гласували в нарушение докладната на кмета за възлагане на проект за план за строителство в местността "Силистар" в Странджа. Това установи проверката на министерството на околната среда и водите.

Екоорганизации сигнализираха, че това ще даде зелена светлина за строителство на вилно селище в парк Странджа.

От екоиспекцията в Бургас обясниха, че параметрите на имота не могат да бъдат променяни, тъй като община Царево няма приет Общ устройствен план. Становището е изпратено до областния управител и до Министерството на регионалното развитие, които да преценят може ли да бъде спряно провеждането на започналата процедура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във