Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов и Ципрас ще обявят началото на изграждането на газовата връзка

Премиерът Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Церемонията ще се състои на 22 май от 11.30 часа до с. Кирково, на пътя преди ГКПП Маказа.

Интерконекторът между двете страни е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и за осигуряването на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Междусистемната връзка ще се свърже с националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" в близост до гр. Стара Загора и с газопреносната мрежа на "ДЕСФА" С. А. - Гърция в района на гр. Комотини. Проектът се реализира от смесеното инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, с акционери Българския енергиен холдинг (50%) и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon (50%). Акционери с равни дялове в IGI Poseidon са DEPA, Гърция и Edison, Италия.

Газова връзка на българска територия е с дължина 140 километра. Предвиденият първоначален капацитет на съоръжението е 3 млрд. кубически метра синьо гориво годишно, а максималният на един следващ етап - до 5,5 млрд. куб. метра.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във