Банкеръ Weekly

Banker Energy

Битовите потребители да не бързат

Първият битов потребител, който излезе на свободния пазар на електроенергия, е собственикът на онлайн платформата за избор и смяна на доставчика на ток energienpazar.bg Виктор Гърбев. Преди време той оповести пред медиите резултата от експеримента си. Процедурата по напускането на ЧЕЗ е започнала през юни тази година и реално е отнела цели девет седмици. По думите му първото и най-важно условие, за да се излезе на свободния пазар, е да няма неплатени фактури за електроенергия към съответното енергоразпределение. 

Гърбев разказа, че от обслужващото го ЕРП не са проявили особено голям ентусиазъм към вмененото му задължение да се подпише индивидуален договор с него, който да осигури достъп и пренос през мрежата.

Сериозен проблем се оказала и липсата на т.нар. стандартизирани товарови профили за битовите потребители. Това са усреднени данни за почасовата консумация на ток от домакинствата, защото обикновените електромери няма как да отчитат почасовото потребление. За да може клиентите свободно да сменят доставчика си, трите ЕРП-та е необходимо да се обединят около един стандартизиран профил за цялата страна - нещо, което е залегнало в Правилата за търговия с електрическа енергия.

"Кошмар е да се сменя доставчикът за девет седмици, при положение че по закон цялата процедура би трябвало да отнема не повече от три. Oще по-срамно е това, че от 2007-а на теория се говори за либерализация, а чак сега може да се прави смяна на доставчика. Задачата на Комисията за енергийно и водно регулиране е да защитава потребителите, но там няма нито една дума за това как те могат да сменят доставчика си, няма и описание на процеса. В нормативната уредба всичко е написано на много сложен език и хората няма как да се ориентират. А ето например смяната на мобилен оператор се прави за един ден", изтъква Гърбев.  

Интересът на доставчиците към него също не е бил голям - отправил е оферти до повече от 20 търговци на ток да го приемат за клиент, а в крайна сметка е получил една-единствена оферта, от която се е възползвал.

Днес Виктор Гърбев плаща повече, отколкото ако беше останал клиент на ЧЕЗ. За юли сметката му за електричество е била с около 10 лв. по-малка спрямо тази от юни или, като процент, около 11-12 на сто. Но след като от 1 август влезе в сила решението на енергийния регулатор, с което такса задължение към обществото скочи от 18.93 на 38 лв. за мегаватчас, ситуацията се е променила. На свободния пазар той също е задължен да плаща този налог и фактурата му за ток скача макар и с малко. 

Въпреки неудачите Гърбев е оптимист, че либерализираният пазар тепърва ще се развива. Поне засега обаче съветва битовите клиенти да не избързват да се хвърлят да сменят доставчика си. Иначе връщането на регулирания пазар става почти моментално - достатъчно е да се прекрати договорът с търговеца на ток, като неустойки  в този случай не се дължат. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във