Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Биовет" строи втори завод

Основното производство на "Биовет" в момента е в Пещера.

Компанията за производство на лекарства "Биовет" ще строи втори завод в град Пещера, както предвижда и програмата й за развитие. Правителството подписа съответен  меморандум, което означава, че компанията ще ползва облекчения, свързани със съкратени срокове за административно обслужване, както и за придобиване на ограничени вещни права върху имоти по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, поясни  Министерският съвет.

Проектът предвижда изграждането на завод за производство на лекарствени вещества за хуманната медицина и за фуражни добавки върху терен на инвеститора, което ще увеличи продукцията му  с 50 на сто. А така фабриката ще посрещне постоянно растящото търсене на тези продукти на световните пазари.

Общият размер на вложението е над 293 млн. лева. Парите ще се използват за изграждането на нови производствени  мощности близо до вече съществуващия завод на площ от 35.2 декара. Капацитетът им ще бъде до 3000 куб. м, какъвто е и на досегашния. Очаква се те да влязат в действие през март 2020 година. Според инвестиционните планове над 90% от продуктите ще бъдат продавани на световните пазари. Планирани са и 100 нови работни места. В момента в производството в Пещера за заети 1100 служители, а на другите  две площадки  - в Разград и в Ботевград, работят още 700 души.

Инвестицията ще бъде финансирана частично със заем от Европейската инвестиционна банка, за което компанията има разрешение от акционерите си. Предвижда се кредитът да бъде в размер на 100 млн. евро.

Строителството на новото предприятие в Пещера е част от проекта на групата "Хювефарма"  за изграждане на два нови завода за ветеринарни продукти в България. Втората мощност ще е в Разград и в нея ще се произвеждат ветеринарни ваксини. С този проект компанията майка кандидатства за 100 млн. евро финансиране по плана "Юнкер" и вече има одобрен договор за кредит. 

Мажоритарен собственик на "Биовет" в момента е "Хювефарма" АД, която е притежание на братята Георги и Кирил Домусчиеви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във