Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Бягане по ценовия коридор

Едно постановление на правителството, на което първоначално никой не обърна особено внимание, стана причина сметките на лекари, пациенти, производители, дистрибутори и търговци на дребно с лекарства сериозно да се объркат. С него бяха направени промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти и по-конкретно бе регламентиран т. нар. ценови коридор за лекарствата, заплащани по Здравна каса. Идеята на здравното министерство е болните да вадят от джоба си не повече от 60% от цената на най-евтиното лекарство за дадена диагноза. Първоначалните намерения бяха новите разпоредби да започнат да действат от 16 декември, но по настояване на Българския фармацевтичен съюз от министерството се съгласиха да отложат прилагането им с два месеца - до 16 февруари 2016-а. Целта на отлагането е цялата система да се адаптира към новите изисквания, за да не възникнат проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите. Големият въпрос сега обаче е дали ще е достатъчен този срок и какви ще са страничните ефекти от цялата "операция"?

На пръв поглед нововъведението изглежда добро. Ако референтната стойност на опаковката на едно лекарство е 15 лв., пациентът не би трябвало да доплаща след 16 февруари повече от 9 лв., за да го получи в аптеката. Така болните ще пестят от разходи за лекарства, а докторите по-рядко ще "пробутват" продукти на определени компании. Но поне към края на миналата година лекарите все още не бяха съвсем наясно какви илачи могат да изписват, аптечният софтуер не бе пригоден за промяната, аптекарите не знаеха кои медикаменти ще продават през февруари 2016-а и как ще се реализират лекарствата, закупени по старата наредба. Много е вероятно производителите и дистрибуторите да изтеглят част от най-скъпите медикаменти от българския пазар, тъй като вече няма да им е изгодно да ги търгуват у нас. Ощетени ще са и онези пациенти, които държат да се лекуват с по-скъпите медикаменти. Те вече ще трябва да ги купуват в брой, без никаква отстъпка. Затова пациентски организации предложиха да се въведе формуляр, с който болните се съгласяват да доплащат за иновативно лечение по досегашните ставки.

В разговора си с министър Москов ръководството на фармацевтичния съюз подкрепи идеята всеки лекарствен продукт, който кандидатства за Позитивния лекарствен списък, задължително да изпълнява условието за влизане в "ценовия коридор". От съсловната организация на магистър-фармацевтите предлагат също този коридор да се договаря всяка година на базата на ясни критерии, както и да се въведе твърда цена на лекарствата в аптеките, докато нещата се изчистят.  Според председателя на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Николай Данчев медикаментите, които ще напуснат България, няма да са повече от две-три в групите с 15 или 16 лекарства. Неговото мнение е, че няма нито една група, в която да влизат само медикаменти извън коридора на доплащане от 60 процента. А дали това е така, скоро ще се разбере.

Facebook logo
Бъдете с нас и във