Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Без изненади в редиците на "новите" концесионери

Министърът на туризма Николина Ангелкова едва не "разплака" през лятото приватизаторите на черноморските комплекси с намерението си  да проведе нови конкурси за концесионирането на плажовете на "Албена", "Слънчев ден", "Ривиера" и "Св. св.Константин и Елена". Търговете  бяха обявени през август, но едва сега правителството взе решение кой ще стопанисва част от тези брегови ивици.

Беше немислимо да предполагаме, че се очакват особени изненади. Както и прогнозирахме още при обявяването на "състезанието", тази седмица Министерски съвет одобри акционерното дружество "Ривиера"  за  победител и стар-нов стопанин и през следващите 20 години на едноименния плаж.

Според официалната информация размерът на концесионния договор е определен  на 321 621 лв. без ДДС. Очевидно особено наддаване не е имало, тъй като обявената  началната тръжна цена при обявяването на конкурса беше  319 256 лева. Този плаж се намира пред хотел "Ривиера Бийч".  Според Търговския регистър мажоритарен собственик на този хотел е "Аекс" АД, представлявано от Весела Кюлева-Станкова (вдовица на убития банкер Емил Кюлев) с 9 361 874 акции. Други 24 729 акции държи  "ВК Мениджмънт" ЕООД, което е нейна еднолична собственост.

Освен задължителното концесионно възнаграждение "Ривиера" АД  за  плажа, разположен на  28 836 кв. м с дължината на бреговата линия, е 1036 м, дружеството  е обещало да инвестира  78 хил. лв. за подобряване на пешеходния достъп до плажа. През целия период тук цената на шезлонга и чадъра ще бъдат по 10 лв. за всяка екстра.

Тук е моментът да припомним, че предишният контракт на дружеството  изтече  на  10 юли и кабинетът беше принуден да го удължи до края на тази година, за да не бъде провален сезонът.  Тогава кабинетът задължи компанията да плати допълнителното концесионно възнаграждение в размер на 210 226 лв. с ДДС.

Другият несменяем чорбаджия на част от морския бряг е "Албена" АД.

За плаж "Албена" акционерното дружество, управлявано от Красимир Станев, ще плаща годишна такса в размер на 1 606 557 лв. без ДДС (при начална тръжна цена от 1.6 млн. лв.).

Срещу тази сума концесионерът ще експлоатира обща концесионна площ от 149 543 кв. м, с дължина на бреговата ивица 2458 м и средна ширина от 61 метра. Това са данните за параметрите на концесията, които са залегнали в предишния контракт на компанията, регистрирани в Националния концесионен регистър.  Тук чадърът и шезлонгът ще се продават за по 7 лв.всеки.  В правителственото прессъобщение не се споменава нищо за предвидени инвестиции.

 Не така обаче стои въпросът с определение за концесионер на морския плаж "Река Вая"  - дружеството с ограничена отговорност "Вая- ДИР", собственост на Добрин Иванов и  съпругата му  Лариса, което стопанисва плажа още от 2011 година. Сега фирмата е поела ангажимента да инвестира над 1.7 млн. лева.  В какво точно ще стане ясно, когато министърът на туризма Николина Ангелкова публикува договора с компанията.

Името на Добрин Иванов изплува при скандала със застрояването на Иракли през 2013-а, при който в. "БАНКЕРЪ"  разказа  подробно за неслучайните участници в тази "инициатива". Проектът  беше на друга негова фирма - "Емона 2000" ЕООД. Тогава стана ясно, че в  края на 2012-а  друго дружество, в което той е мажоритарен собственик и управител - Трансмобил ООД,  е спечелило обществена поръчка на Министерството на отбраната и е купило  шест щурмови самолета СУ-25 за 8 млн. лева. Това негово дружество пък има пълен лиценз за износ, внос и трансфер на оръжия и удостоверение за регистрация за брокерска дейност с оръжия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във