Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БДЖ получава над 60 млн.лв. от държавата за погасяване на дългове

Министерството на финансите ще преведе над 60 млн.лв. към БДЖ за погасяване на дългове. Това се случва с решение на правителството. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски пред журналисти в Министерски съвет.

"Допреди няколко месеца нямаше законово основание да бъде предоставен ресурс на железниците да могат да си погасяват дълговете заради изчакването на т.нар. одобрение за държавна помощ за БДЖ. Сега отпускането на средства вече е възможно. 42 млн.лв. от средствата още ще бъдат върнати на бюджета, тъй като те трябва да погасят активирана стара държавна гаранция, т.е. ангажимент от бюджета към Световна банка", обясни министърът. 

Московски у,точни че 42 млн.лв. от дълговете на БДЖ ще бъдат погасени с тази сума, като 20 млн.лв. от тях ще бъдат разпределени за погасяване на т.нар облигационен заем към пет банки.

"Дългът на железниците продължава да е над 150 млн.лв., но с тези 20 млн.лв. поемаме един ангажимент, който ще ни позволи останалите пари да бъдат разсрочени за следващата година", каза министър Московски.

Според Ивайло Московски благодарение на това безвъзмездно финансиране, което няма да ощети данъкоплатеца, дружеството ще може да си стъпи на краката. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във