Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Банско пак скара управляващи и еколози

Нова искра възбуди  уж  спадналото  напрежение между еколозите и Министерството на околната среда  и водите по повод на  развитието на ски зоната в Банско.

Наглед рутинната кореспонденция  между директора на дирекция "Национален парк Пирин" и концесионера на ски зоната І фирма "Юлен" , който  е  уведомен от ековедомството , че за внесеното от фирмата  инвестиционно предложение за  санирането на откос  от ски пътя от Бъндеришка поляна до Банско ( участък А1) не е необходима оценка за съвместимост на плановете, за пореден път вдигна на крака  природозащитниците.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ излезе с остра декларация, в която  обвинява  Министерството на околната среда и горите , че "продължава политиката си да замазване" на нарушения в ски зона Банско в "Национален парк Пирин".

Според  еколозите  проблемът е

че  ски пътят от Бъндеришка поляна до Банско не фигурирал  в концесионния договор за ски зоната в "Национален парк Пирин".  Той липсвал и в сега действащия план за управление на Националния парк, твърдят те.

В писмото си  коалицията обяснява, че предвиденият в инвестиционното предложение път на практика е разположен върху туристическата пътека от Банско за хижа Бъндерица, но след намесата на булдозерите  на някои места  той е разширен до 30 метра. Природозащитниците обясняват, че това е наложило  да се разкрият  склонове на поне три места. И твърдят, че тези склонове са стръмни и ерозират лесно, а за да бъдат укрепени, се премахва гора и се стабилизират с метални скари и чрез различни  други способи.

Проверка на граждаското сдружение  показала, че подобно укрепване на един от склоновете е извършено през 2016-а, а на друг - през лятото на 2017 година. На тези места, които заемат площ от близо два декара,  гората  практически е  изчезнала. Еколозите се притесняват, че  според документацията от екоминистерството  последното  разрешено  укрепване  ще доведе до премахването на още над половин декар гора в "Национален парк Пирин".

От коалицията не отричат,  че  просечените  склонове са действително опасни за туристите и скиорите, но според тях  всички тези укрепвания  са можели да бъдат избегнати, ако не е бил изграден ски пътят от Бъндеришка поляна до  Банско.

Те

обвинявт ековедомството

че  това разрешение  е  "поредното нагледно доказателство, че в Националния парк Пирин през годините държавата е позволявала да се случват неща, които не са разрешени официално" , а след това всички управляващи "са ги замазвали по различни начини".

И припомнят, че през 2010-а след геодезични изследвания експертите от  самото министерство са установили, че  ски зона Банско заема с 650 дка по-голяма площ  от разрешеното по концесия изграждане на писти и съоръжения върху площ от около 1000 декара.  По това време (през 2010-а) ски зоната заема  с две трети повече площ заради по-широки от разрешеното просеки за писти и за лифтове.  Еколозите твърдят, че тези констатации на ековедомството не само не са последвани от санкции за  концесионера,  а  напротив - той е оставен  на спокойствие  и така  през следващите  седем години гората  около ски зоната да продължава да изчезва.

Не на същото мнение обаче  са жителите на Банско

Те отдавна настояват ски пистите да бъдат разширени и да бъде разрешено на концесионера да изгради още един лифт.  Причината е, че курортният град отдавна има авторитет и се  е наложил не само в Европа, но и в света  като атрактивна ски дестинация, а изградените досега съоръжения вече трудно успяват да обслужат  желаещите да практикуват този зимен спорт тук.

Ако човек внимателно прочете самото писмо на Министерството на околната среда и водите, свързано с това ново инвестиционно намерение на концесионера, също трудно би могъл да намери законодателни пропуски в него. Напротив, експертите на ведомството доста мотивирано са изложили своите аргументи, за да го одобрят.  Още повече че в него ясно е подчертана целта на проекта:  да бъде прекратена опасността за здравето на ползващите ски пистата от свличане на камъни, от събаряне и свличане на дървета и коренища, както и прекратяване на ерозионните процеси. Още повече този проект е направен въз основа на издаденото  предписание от дирекция "Национален парк Пирин" към концесионера още през 2013 година.

Очевидно разбирателство между екозащитниците, концесионера и ековедомството  около  решението на проблемите в ски зоната едва ли скоро ще има. Още повече че от  Коалицията "За да остане природа в България" настояват  за нейното ново официално измерване и съобщават, че ще  сигнализират  прокуратурата за строителните работи в Националния парк Пирин.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във