Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БАБХ: Умъртвени са 83 животни заради чума

Дамян Илиев (вдясно)

Ръководителят на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев съобщи, че 83 свине са били умъртвени вследствие на чума. Евтаназирането им се е случило в събота. Резултатите от изследването им са били потвърдени ден по-рано.

"Животните трябва да са регистрирани, законово няма да се получи компенсация, ако не се реши нещо друго. Ако заразата е станала с фураж, то той е нямало законово как да бъде спрян, тъй като е с изрядни документи и водещ е принципът за свободно движение на стоки.Най-страшното на този вирус е неговата устойчивост. Възможно е хора да са го пренесли. Проверява се всичко.Вирусът носи най-вече финансови загуби, в индустрията имаме близо 500 000 прасета. Колкото по-рано предприемем мерки, толкова по-вероятно е да не се разпространи от мястото, където е", разясни шефът на БАБХ пред БНТ. 

В друго телевизионно интервю Илиев посочи, че: "Заболяването най-бързо се разпространява чрез храната - свинско месо или продукти, които са от животни, които са заклани и са били в стадий, в който не е било достатъчно ясно дали са болни. Така продуктът може да измине много километри и заболяването рязко да се разпространи"

На 31 август бе регистрирано първото огнище на заразата африканска чума по свинете в България. Положителна проба даде прасе от провадийското село Тутраканци, област Варна.

Ветеринари чакат резултати от пробите и от другите села.

Facebook logo
Бъдете с нас и във