Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Арестуваха главния изпълнителен директор на Audi

Главният изпълнителен директор на "Ауди" Руперт Щадлер е арестуван в Германия във връзка с Дизелгейт, съобщи в."Зюддойче цайтунг". Информацията бе потвърдена от компанията-майка Фолксваген.

Германската прокуратура заведе дело срещу Щадлер миналата седмица по обвинения в измама и подвеждаща реклама във връзка с манипулираните тестови данни за отделени вредни газове при дизеловите автомобили.

Близо три години след като Фолксваген призна, че е манипулирал данните от тестовете за отделени вредни газове, мюнхенската прокуратура обяви, че сега разследва 20 души и че е претърсила апартамента на Щадлер и на друг член на управителния съвет.

От 30 май председателят на управителния съвет на "Ауди" Щадлер и още един член на управителния съвет са обвиняеми, съобщи мюнхенската прокуратура.

Разследването може да предизвика управленска криза в "Ауди" и в компанията майка Фолксваген, където Щадлер бе повишен през април до ръководител на продажбите на групата.

Мюнхенската прокуратура обясни, че двамата заподозрени са разследвани по подозрение в измами и подвеждаща реклама и за предполагаемата им роля в пласирането на колите с манипулиращи устройства на европейския пазар.

Според прокуратурата "Ауди" е продала най-малко 210 000 дизелови коли с манипулиращия софтуер в САЩ и Европа от 2009 година, отбелязва ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във