Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Аптеките скачат в електронното здравеопазване

Неразбираеми лекарски почерци, погрешно изписани лекарства, изнервена "опашка" пред гишето на магистър-фармацевта и бумащина, която бави обслужването на клиентите и "реже" от оборота. Тези проблеми ще изчезнат, когато аптеките се запознаят по-отблизо с предимствата на електронното здравеопазване. Първата стъпка в тази посока вече бе направена на 1 юли 2015-а, когато тестово заработи системата за подаване на месечните отчети по електронен път към Националната здравноосигурителна каса. Предимствата за аптеките от новата услуга са очевидни - пестене на време, валидиране на документите само с един електронен подпис и като цяло подобряване на контрола в системата. Освен това софтуерът открива несъответствия между издадените рецепти и регистъра на рецептурните книжки на хронично болните и коригира неточните диагнози, отразени в тези документи.

Още по-големият скок към пълното електронно отчитане обаче ще дойде с въвеждането на електронната рецепта и електронната здравна карта. Няколко правителства подред работиха неуспешно по въпроса. Но според уверенията на здравния министър д-р Петър Москов двете технологични нововъведения ще се появят "в пакет" най-късно до месец април 2016-а. Системата трябваше да е готова до края на 2015 година. Но отпуснатите от кабинета 12 млн. лв. за изграждането й се оказаха недостатъчни, а допълнителното еврофинансиране се забави.

Електронна рецепта и електронна карта. Как работят те?

Електронната рецепта е дигитален вариант на стандартната хартиена рецепта. След като се идентифицира в системата със своя електронен сертификат, преглеждащият лекар вкарва в компютъра си и в здравната карта на пациента цялата налична информация за рецептата. Формулярът се попълва, като от падащо меню се избере диагнозата и се посочи количеството и дозировката на лекарството. На базата на наличните в системата данни за пациента - алергии и хронични заболявания, тя може да издаде предупреждение, в случай че някое лекарство е несъвместимо с друго употребявано, със странично заболяване или ако дозировката е неправилна. Това става според предварително дефинирани параметри, въведени в базата данни.

Електронните рецепти се изпращат по интернет към аптеката в момента на написването им. Те се съхраняват и на специален сървър в Националната здравноосигурителна каса, който ще дава оторизация на фармацевтите за изпълнението им. За да бъде отпуснат изписан медикамент, пациентът трябва да постави електронната си карта в четящо устройство, а от другата страна същото е необходимо да направи и аптекарят. Е-рецепти ще се издават за лекарствата, заплащани напълно или частично от здравната каса.

Електронната здравна карта пък е пластика с микропроцесор, на който ще се записват всички данни за здравословното състояние на пациента. Всеки здравноосигурен българин ще може с нея да се прегледа при личния си лекар, да бъде приет за лечение в болница, да посети зъболекаря и да си купи лекарства в аптеката. Всички здравни хартиени документи, които сега използваме - направления, рецепти, резултати от изследвания и други, ще се окажат излишни. Електронната здравна карта е "паспорт" за вход в системата, но с по-подробно съдържание от познатите ни здравни картони. Тя ще носи информация за алергии, кръвна група, контакти с близки хора, история на заболяванията и всичко останало от медицинските ни досиета.

Какво ще спечелят фармацевтите и пациентите?

Първо, ще изчезнат грешките при изписването и получаването на медикаменти, предизвикани от нечетливи лекарски почерци. Няма българин, който да не е разследвал безуспешно "надпис на китайски" в рецептата му. Ако и фармацевтът не се справи с този казус, нещата могат да приключат в болницата. А когато имената на лекарствата се изберат от падащо меню, ръчното писане ще остане в историята. Освен това проверките за съвместимост между различните медикаменти и диагнози ще става на секундата. Така ще се избегнат случаите на несъвместимост между лекарство и болест. Ще изчезнат и злоупотребите с медикаменти. Системата ще проверява правното основание за издаване на рецептата и ще елиминира фалшивите. И не на последно място, съкратените процедури за обслужване означават повече приходи за професионално организираните аптеки. Благодарение на отчетените подробни данни фармабизнесът много по-лесно ще може да анализира и планира стратегиите си за бъдещо развитие.

В Румъния, която напоследък е "ролеви модел" за здравните реформи на България, електронните рецепти бяха въведени още през 2012 година. Само за пет месеца бяха изпълнени над 4 263 000 електронни рецепти за 80 000 различни разновидности медикаменти. Първоначално хартиената и електронната рецепта бяха употребявани паралелно. Но и лекари, и аптеки ясно показаха предпочитанието си към технологиите. Електронните рецепти свалиха и разходите за лекарства на румънската здравна каса. А местните власти получиха в ръцете си един чудесен инструмент за оценка и анализ на здравния статус на населението.

Ако си зададем логичния въпрос: готови ли са аптеките за новите технологии, отговорът е еднозначен. Твърдо "да". По данни на "Контракс" абсолютно всички български аптеки, работещи по договор със здравната каса, използват специализиран фармацевтичен софтуер и притежават валиден универсален електронен подпис. Отскоро на фармацевтичния пазар се предлагат иновативни софтуери за електронно управление на аптеки като например PharmaStar. Системата позволява на собствениците бързо и лесно да подават заявки за доставки, да управляват продажбите си и да следят наличностите. Освен това има опция за обработване на електронни рецепти и добавяне на електронен подпис в отчетите към касата. 

На следващ етап са замислени и други техноновости, които касаят развитието на аптечния бранш. Електронната рецепта ще бъде допълнена с електронен протокол, с който ще се изписват медикаменти за хронично болните пациенти. Ще бъдат създадени и електронни регистри за всички продукти, които се предлагат в една аптека. А всеки обект за търговия на дребно с лекарства ще бъде маркиран със специален единен код, с който ще се легитимира пред здравните институции, производителите на лекарства и клиентите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във