Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова обслужи и братя Диневи

S 250 f52cdcaa 2089 4f4c b72e bd377ea581cb

Непосредствено преди почивните дни министърът на туризма Николина Ангелкова е обслужила братя Диневи. Без състезание  известните морски бизнесмени Динко и Йордан Диневи , чрез фирмата си „Венид бийч“ ООД, в която техен съдружник е и  Георги Чапкънов, за пореден път са узаконили правата си над плаж „Св. Влас-централен“  за следващите пет години.

За ползването на 23 065 кв.м.  площ, където   дължината  на бреговата линия е  908 м. Диневи  ще платят  80 хил.лева. Очевидно никой и не си е помислял да се състезава за тази брегова ивица, тъй като фирмата на Диневи е била единствения участник в търга,  става ясно от документите от „конкурса“. Те самите не са наддавали кой знае колко, тъй като началната тръжна цена, която беше обявена в края на март  (при обявяването на търга) беше 79 528.75 лева.

Ако съдим от заповедта на министър Ангелкова , ползването на чадър и шезлонг тук ще става  срещу  10 лв. за всяка от тези „екстри“.

Другият плаж, за който туристическата началничка е намерила наемател, е „Робинзон“, в община Несебър. Досега го  стопанисваше   хотелиера Венелин Ташев, който преди три години купи една от перлите в короната на покойния бизнесмен и собственик на „Мултигруп“ Илия Павлов - луксозния хотел "Парадайз Бийч" (разположен между Слънчев бряг и Свети влас).

Сега обаче в следващите пет години за наемател на плажа е  определено  физическото лице  Георги Динчев Георгиев. Той е избран, между трима кандидади, участвали  в конкурса с оферта за наемна цена от 69 500 лева. Срещу тези пари в следващите пет години, Георгиев става чорбаджия на 18 766 кв.м. площ  и  с дължина на бреговата линия от 1260 метра.

От документите за конкурса става ясно, че за този плаж е имало още двама кандидати, но единият  от тях  „Крам инс“ ЕООД  (което стопанисва северния плаж в Бургас ) е отстранен  по решение на комисията, която е оценявала офертите.

Другото дружество, което е допуснато до участи  и на практика е класирано на  второ място, е едноличното дружество с ограничена отговорност "Фаст ком", което е собственост на Славчо  Събев. Той стана известен с това, че първо успя да сключи  договор за петгодишен наем на плаж "Поморие-юг",  а преди година успя да се добере до договор за 20- годишната концесия  на централния плаж в Поморие. Както в. „Банкеръ“ писа още тогава , Събев далеч не е случаен играч. Ако проследим историята на фирмата му в  архива на "Държавен вестник", ще разберем, че  когато това дружество е регистрирано /на 28 ноември 1997-а/,  то е било собственост на Красимир Маринов (Големия Маргин) , Димитрий Минев  (Димата Руснака) и Райчо Райчев. През 1999-а се появява още едно познато име - това на Румен Гайтански. По това време се сменят  и хората в управлението, като  Красимир Маринов е сменен с Любен Пехливанов.  Явно при преразпределението на мутренското наследство, тя се е паднала на Събев.

Припомняме това далеч не случайно, тъй като окончателния договор със спечелилия конкурса Георгиев все още не е подписан. В този случай специално министър Ангелкова е записала в заповедта : „ Нареждам“ в 14 дневен срок ( който тече от 30 април) да бъде внесена едногодишната наемна цена, в противен случай да се приеме, че Георгиев се е отказал от сключването на договора.

Преведено на човешки език, това означава, че окончателния контракт ще може да бъде  подписан  с втория кандидат, който ще има достатъчно време да подскаже „вярното решение“ ...

Като се има в предвид, че първоначалната тръжна цена беше  63 108.21 лв., разликата в офертите на спечелилия наддаването и втория участник в него, едва ли е особено голяма.

Що се отнася до екстрите – чадър и шезлонг, тук те ще се предоставят на почиващите срещу  10 лв. за всяка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във