Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ами аптеките?

По различни оценки между 500 и 1000 медикамента ще отпаднат от реимбурсния списък на лекарствата за домашно лечение на НЗОК във връзка с промените в Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствата. Застрашените медикаменти представляват около 15% от плащанията на касата. Смята се, че поради тази причина хиляди пациенти ще трябва да сменят терапията си. И изобщо "социалната" промяна поне засега не се приема с възторг, включително и заради напрежението, предизвикано от неясното доплащане от пациенти и необходимостта аптеките да пренастройват софтуера си.

Любопитно е какво ще стане с тези аптеки, които не са във верига? Те и сега предпазливо "заключват" големи суми в скъпи лекарства, реимбурсирани от НЗОК, тъй като за възстановяването на средствата са принудени да чакат месец - месец и половина. След 16 февруари вероятно ще бъдат още по-предпазливи, тъй като остава недоизяснена една подробност, която сериозно притеснява фармацевтите.

Например едно лекарство струва 100 лв., а касата поема 50% от стойността му. По новите правила обаче пациентът не може да доплаща повече от 60% от стойността на най-евтиния медикамент в дадената група (например за психични заболявания). Така пациентът трябва да доплати 16 лв. за съответното лекарство на цена 100 лв., но не е ясно кой плаща останалите 44 лева. Всъщност без отговор остава въпросът дали изобщо някой ще компенсира разликата в цената - производителят, търговецът на едро, аптеките? Яснота по този проблем нямаше и през декември 2015-а, когато се отложи с два месеца обнародването на промените в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на лекарствата, няма и в момента. И ако аптечните вериги биха могли по някакъв начин да компенсират евентуални загуби, какво ще стане с малките обекти? На този етап всеки запознат с проблема се пази от прогнози. Но е очевидно, че ако заради поредната реформа на системата започнат да се закриват аптеки, все повече малки населени места ще останат без достъп до лекарства.

Четете още

Банкеръ Daily

Държавата на убийствената истина

Шефът на митниците Ваньо Танов си отиде при съмнителни обстоятелства подобно на Мишо Бирата. Още »
Банкеръ Weekly
тренд

Банковите служители бягат при фирмите

Най-високо платеният сектор вече се срина до третото място. Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във