Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ами аптеките?

По различни оценки между 500 и 1000 медикамента ще отпаднат от реимбурсния списък на лекарствата за домашно лечение на НЗОК във връзка с промените в Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствата. Застрашените медикаменти представляват около 15% от плащанията на касата. Смята се, че поради тази причина хиляди пациенти ще трябва да сменят терапията си. И изобщо "социалната" промяна поне засега не се приема с възторг, включително и заради напрежението, предизвикано от неясното доплащане от пациенти и необходимостта аптеките да пренастройват софтуера си.

Любопитно е какво ще стане с тези аптеки, които не са във верига? Те и сега предпазливо "заключват" големи суми в скъпи лекарства, реимбурсирани от НЗОК, тъй като за възстановяването на средствата са принудени да чакат месец - месец и половина. След 16 февруари вероятно ще бъдат още по-предпазливи, тъй като остава недоизяснена една подробност, която сериозно притеснява фармацевтите.

Например едно лекарство струва 100 лв., а касата поема 50% от стойността му. По новите правила обаче пациентът не може да доплаща повече от 60% от стойността на най-евтиния медикамент в дадената група (например за психични заболявания). Така пациентът трябва да доплати 16 лв. за съответното лекарство на цена 100 лв., но не е ясно кой плаща останалите 44 лева. Всъщност без отговор остава въпросът дали изобщо някой ще компенсира разликата в цената - производителят, търговецът на едро, аптеките? Яснота по този проблем нямаше и през декември 2015-а, когато се отложи с два месеца обнародването на промените в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на лекарствата, няма и в момента. И ако аптечните вериги биха могли по някакъв начин да компенсират евентуални загуби, какво ще стане с малките обекти? На този етап всеки запознат с проблема се пази от прогнози. Но е очевидно, че ако заради поредната реформа на системата започнат да се закриват аптеки, все повече малки населени места ще останат без достъп до лекарства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във