Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Алма тур обяви фалит

Всички дружества от групата на Алма Тур са в процедура по несъстоятелност. Това стана ясно във вторник (20 септември). Компанията е внесла в съда документи за обявяване на фалит. Според закона основният дял от активите им ще придобие най-големият кредитор на дружеството. В случая това е Централна кооперативна банка, в която Алма Тур АД е заложило всичките си активи срещу кредит от 26 млн. лева. Имуществото включва хотели по Черноморието, луксозният хотел Тамплиер в Банско, както и собственост в няколко държави, където дружеството има представителства. Софийският офис на туроператора на столичния булевард Ал. Стамболийскисъщо хлопна врати. Собствениците са залепили прощално писмо на входа, в което обясняват, че поради временни финансови затруднения Алма Тур - БГ АД временно преустановява да приема нови резервации.


На извънредна пресконференция заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов обяви, че всички български граждани, които са заминали чрез Алма Тур, и се намират в Гърция или Турция, ще бъдат превозени до България в събота (24 септември). Туристите, които имат съответния ваучер или друг платежен документ за полети на 22 и 24 септември, не трябва да заминават. Те ще бъдат обезщетени за сумите, които са платили, обеща Маринов. Стана ясно, че има около шест планирани полети за тази седмица - трина 22 септември, когато е националният ни празник, за дестинациите Санторини, Дубровник и Барселона. Следващите са на 24 септември - по редовните чартърни програми от София до Анталия, от Варна до Анталия и от София до Крит. Договорите са тристранни - между Алма Тур, Астрал Холидейз и България Ер, а други вече са предоговорени в двустранни - само между Астрал Холидейз и България Ер.


Обявяването на Алма Турв несъстоятелност не е изненада след всичко, което се случи миналата седмица с руските туристи, и при цялата информация, която беше изнесена за финансовото състояние на дружеството. Това заявидиректорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него тази процедура е твърде закъсняла. Несъстоятелност, съгласно българското законодателство, трябва да се обяви в 14-дневен срок, след като изпълнителният директор на закъсалото дружество установи, че то е неплатежоспособно, а по всичко личи, че това се е случило доста по-отдавна. Макар и закъсняло, решението за обявяване в несъстоятелност слага край на възможността оттук нататък да пострадат други туристи и фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във