Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АЕЦ "Белене" - грешка или не?

До края на годината цялото произведено оборудване за "БеленеЮ ще е в България.
S 250 462a68b9 b941 4455 a5cb 83f3c16230f9

Когато преди седмица бившият депутат Мартин  Димитров обяви, че властта подготвя почвата за строежа на АЕЦ "Белене", малцина му обърнаха внимание. "Готовата част от оборудването тихомълком, беше разположена на площадката. Междувременно БАН работи по доклад, който трябва да предложи различни възможности. Имам сериозни опасения, че този доклад се готви, за да оправдае бъдещо строителство. Също така се договаря посещение на Путин в България, което изглежда твърде вероятно да се случи заедно с появата на инвеститор, за който първоначално ще се твърди, че е от страна-член на ЕС. Позицията на българското правителство е, че били съгласни да строят АЕЦ "Белене", ако се появи инвеститор", написа на 3 октомври във фейсбук Дмитров.

Тази сряда (11 октомври) тези  информации  до голяма степен бяха  потвърдени  от официалните власти. Всъщност още във вторник премиерът Бойко Борисов намекна, че ще има срещи с представители на "Росатом", "за да се направи всичко възможно да се оползотворят" похарчените досега 3 млрд. лв. за ядрения проект. Но на следващия ден министърът на енергетиката Темнужка Петкова буквално свали картите. Тя обясни, че става дума за  регулярна среща и на нея било обсъдено доставянето на останалата част от произведеното оборудване за централата, което се наложи страната ни да плати след международния арбитраж. Плановете били всички произведени от "Росатом" елементи да пристигне у нас до края на годината. Петкова каза още, че с Борисов е бил дискутиран и бъдещият договор на "Националната електрическа компания" с руснаците за консервацията на въпросното оборудване. Но тя се надявала "да не ни се наложи дълго да го консервираме". След което сподели, че с "Росатом" се водели и разговори за евентуалното оползотворяване на реакторите, а на самата нея било възложено да изготви анализ за най-рационалния начин да се използва това оборудването. Запитана изрично дали от българска страна е предлагано на "Росатом" да станат инвеститор, тя каза, че до момента такива разговори с руснаците не са водени, но не се изключвала и такава опция. "Склонни сме да обсъждаме всякакъв вариант, който би довел до оползотворяване на оборудването по най-добрия начин за България, понеже нямаме право на втора грешка", каза тя. 

Тук е моментът да поставим въпроса коя е била първата грешка за "Белене", че сега говорим за втора? Започването на проекта или неговото спиране преди пет години има предвид министър Петкова? Отговори засега никой не е наема да даде, но по всичко личи, че не реализацията на атомната централа е проблема. В потвърждение на това от изявленията на енергийния ни министър изненадващо  се появи и китайският инвеститор "Чайна Дженерал Нюклиър Корпорейшън" (China General Nuclear Corporation – CGN). По думите на Петкова "китайските колеги имат много сериозен интерес и си правят своите анализи и проучвания".

Междувременно се намекна, че споменатия от Мартин Димитров доклад на БАН щял да покаже, "че до 2035 г. ще има дефицит на нови мощности не само в България, а в целия регион". А НЕК била на финалната права по анализа на счетоводните данни по ядрения проект. "Всичко по активите и разходите, извършени до момента, е анализирано и имаме готовност да го приключим. Като стане ясен докладът, в много кратък срок ще стане отделянето на пасивите и активите на АЕЦ "Белене" в проектна компания и до края на годината ще има ясна концепция какво се прави по проекта", обясни министър Петкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във