Банкеръ Daily

Теменужка Петкова

АЕЦ "Белене" е регионален проект за Югоизточна Европа

Теменужка Петкова и Ненад Попович.

"Проектът АЕЦ "Белене" е от стратегическо значение за региона на Югоизточна Европа. Освен до компаниите, проявили първоначален интерес към проекта, покана за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор е изпратена и до Република Северна Македония, Република Сърбия и Република Черна гора. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на XI-я Международен форум "Атомекспо 2019", който се провежда в Сочи, Русия. 

Петкова разговаря с министъра на иновациите и технологичното развитие на  Ненад Попович и тя го запозна със следващите стъпки по процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене". Попович обясни, че Сърбия предвижда изграждане на център за ядрена наука, технологии и иновации. Той подчерта, че сръбската страна проявява интерес да се запознае в детайли с проекта за АЕЦ "Белене", който ще стимулира икономическото сътрудничество в региона. Министър Попович подчерта, че неговата страна разчита на България да сподели своя 40-годишен опит в успешното развитие на атомната енергетика.

Българският министър разговаря и с Фредерик Леливър, старши вицепрезидент на френската компания "Фраматом". По време на разговора той потвърди, че фирмата изготвя документация за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта "Белене". След обявяването й в средата на месец март, през май предстои публикуването на документацията в Официален вестник на Европейската комисия. В момента материалите се превеждат на всички двадесет езика на общността. От датата на публикуването на обявата в Официален вестник тече срок от 90 дни, в който кандидатите могат да подадат необходимата документация. Според министър Петкова, индикативният срок да бъде структуриран проектът и да бъде избран стратегически инвеститор, е дванадесет месеца. До половин година се очаква и да бъде довършено лицензирането на определени дейности по проекта, каза още Петкова. По думите на Фредерик Леливър, в момента френската компания уточнява обхвата на дейностите, които би могла да изпълнява по проекта "Белене".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във