Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Адвокатът на Царя: "Врана" принадлежи на Кобургите

Спорът между държавата и експермиера Симеон Сакскобургготски продължава с пълна сила. Адвокатът на царското семейство Валя Гигова категорично заяви, че дворецът "Врана" е частна собственост и принадлежи на династията на Кобургите. Гигова оспори позицията на адвоката на държавата Мариана Попова, която твърди, че т.нар. царски имоти винаги са били държавни.

Гигова сподели очакванията си, че споразумение за имота с държавата в дадения предварителен срок - 13 септември, няма да има. Държавата все още не е изпратила в съда в Страсбург становището си за споразумение със Симеон Сакскобургготски по казуса за "царските имоти". Определеният от Европейския съд по правата на човека срок изтича в четвъртък.

"Не е вярна тезата, че няма документи за земята. Дворецът е покупка на цар Фердинанд  и след това е придобит по давност от цар Борис III, затова следва да бъде получен от наследниците му - Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза", заяви адвокат Гигова пред bTV. 

Според нея държавата е заплатила на княз Батенберг за неговия дворец в центъра на София. По думите й България е заплатила за него и за всички други дворци, които са построени от Батенберг. Това е причината тяхната собственост да е държавна.

Гигова подчерта, че фамилията на Симеон Сакскобургготски може да възстанови имотите си по Закона за възстановяване на собствеността, както всеки друг гражданин.

Наскоро Симеон Сакскобургготски беше лишен от права върху двореца  "Врана“ със съдебно решение, което обаче експремирът възнамерява да обжалва. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във